Lifestyle

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η απαγορευμένη ταινία του 1964

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η απαγορευμένη ταινία του 1964
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το Μάρτιο του 1964 το «Aliki my love», με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη θα έκανε πρεμιέρα. Η ταινία κρίθηκε απαγορευμένη.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου 24 χρόνια, έκανε την πρώτη της απόπειρα για διεθνή καριέρα με την ταινία «Aliki my love», κάτι το οποίο μια ιδιαίτερα τομληρή απόφαση. Φαίνεται πως η ίδια επέμενε για αυτό το βήμα και ο Φίνος δεν μπορούσε παρά να της κάνει το χατήρι. Έτσι πάρθηκε και η απόφαση να γυριστεί η εν λόγω ταινία. Ο Τύπος της εποχής χαρακτήρισε το «Aliki my love», «απαγορευμένη ταινία» λόγω των τολμηρών σκηνών που περιείχε.

Την λαμπερή ζωή της βέβαια περιτρύγισαν πολλές ιστορίες, με μία εξ αυτών να είναι και η συνάντησή της με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Όμως το «χατήρι» αυτό του Φίνου προς την αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιό κόστισε στην παραγωγή 9 εκατομμύρια δραχμές με την ταινία να σημειώνει παταγώδης αποτυχία του τόσο εντός και εκτός συνόρων. Παρά τις λαμπερές πρεμιέρες σε Αθήνα και Λονδίνο, η ταινία κρίθηκε απόλυτα αποτυχημένη με την εγχώρια αγορά να έχει κάνει μετά βίας τα 250.000 εισιτήρια τη σεζόν 1963-64. Φήμες λένε μάλιστα ότι ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος, μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, επεδίωξε να την κρατήσει στην αφάνεια.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σενάριο της ταινίας

Το σενάριο ήθελε την Αλίκη Βουγιουκλάκη, όπως και στη Μανταλένα, να υποδύεται μια νησιωτοπούλα που ερωτεύεται έναν ξένο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της για να εκτιμήσει μια κληρονομία που του άφησαν. Συμπρωταγωνιστής της Αλίκης, ήταν ο Jess Conrad, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ξενέρωτος» από τους κριτικούς. Τη μουσική της ταινίας υπέγραψε, όπως και στη Μανταλένα, ο Μάνος Χατζιδάκις.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πως έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας

Τα γυρίσματα έγιναν στην Ίο και σκηνοθέτης ήταν ο πολωνοαμερικανός Rundolf Mate, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε σκηνοθετήσει τους Tony Curtis, William Holden, Robert Mitchum, Glenn Ford. Όταν οι κάτοικοι της Ίου πληροφορήθηκαν ότι η Αλίκη βρισκόταν στο νησί έσπευσαν να την υποδεχτούν στο λιμάνι. Όχι, όμως, και ο παπάς του νησιού, ο οποίος για να επιτρέψει στους συντελεστές να γυρίσουν μια σκηνή, μέσα στην εκκλησία, απαίτησε από την εταιρία παραγωγής να του δωρίσει μια καμπάνα.

Παρόλο που η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, όταν ήρθε η ώρα να ανοίξει την εκκλησία για να μπει το συνεργείο, ισχυρίστηκε πως τα κλειδιά τα είχε ο νεωκόρος, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα για δουλειές. Το γύρισμα αναβλήθηκε και προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση.

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Όταν ο νεωκόρος επέστρεψε και του ζήτησαν τα κλειδιά, είπε πως τα είχε ο παπάς και ο ίδιος τον είχε διώξει για την Αθήνα. Για να καταφέρουν οι συντελεστές της ταινίας να γυρίσουν τη συγκεκριμένη σκηνή, έστειλαν στον παπά πλαστό τηλεγράφημα μέσω του οποίου τον καλούσαν στη Νάξο, γιατί η αδελφή του που έμενε εκεί, είχε αρρωστήσει.

Την πονηρή ιδέα για το τηλεγράφημα είχε δώσε ο νεωκόρος ο οποίος άνοιξε τελικά την εκκλησία. Ο σκηνοθέτης αποδείχτηκε αρκετά ιδιότροπος και με τις παραξενιές του καθυστερούσε το γύρισμα. Χαρακτηριστικό είναι πως διέκοψε μια σκηνή γιατί δεν του άρεσε το χρώμα ενός σπιτιού που βρισκόταν στο φόντο.

Αντί να αλλάξει γωνία λήξης, όπως τον συμβούλεψαν οι συνεργάτες του, απαίτησε να βαφτεί το σπίτι και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Όταν ο τοίχος βάφτηκε, ο σκηνοθέτης αποφάσισε πως τελικά ήταν καλύτερο το αρχικό του χρώμα και οι εργάτες το ξαναέβαψαν. Παρόλο που ο σκηνοθέτης δυσκόλεψε τη ζωή των συντελεστών, αρκετά χρόνια αργότερα είπε σε συνέντευξή του για τη Βουγιουκλάκη: «η Αλίκη είναι το εκφραστικότερο πρόσωπο που έχω συναντήσει στον κινηματογράφο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments