Πολιτική

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Επικίνδυνη πολιτική σκοπιμότητα

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Επικίνδυνη πολιτική σκοπιμότητα
Τσιάρας κινητοποιήσεις: Επικίνδυνη πολιτική σκοπιμότητα συνίσταται στην σύγκληση των πολιτών για κινητοποιήσεις, αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για τις κινητοποιήσεις μίλησε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας στην Βουλή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι συνιστά επικίνδυνη πολιτική σκοπιμότητα,  η αξιωματική αντιπολίτευση να καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις. Η συζήτηση ξεκίνησε για το νομοσχέδιο του υπουργείο, όμως πολύ γρήγορα έγινε συζήτηση επί της επικαιρότητας. 

Εκεί ο υπουργός χαρακτήρισε ότι η κλήση των πολιτών στις διαδηλώσεις διέπεται από πολιτική σκοπιμότητα. Όπως ήταν επόμενο αυτό ξεσήκωσε μία θύελλα διαμαρτυρίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τσιάρας κινητοποιήσεις

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Οι διαδηλώσεις

“Είδαμε το Σαββατοκύριακο την Αξιωματική Αντιπολίτευση, εν μέσω της κορύφωσης της πανδημίας, να καλεί το κόσμο σε διαδηλώσεις. Πραγματικά, είναι ένα ζήτημα που μας ξεπερνάει όλους. Από τη μία ζητάτε μέτρα προστασίας. Και λέτε ότι δεν είναι αρκετά, ότι πρέπει να τα αυξήσουμε. Ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα και από την άλλη πλευρά λέτε στο κόσμο ‘βγείτε έξω, μην υπολογίζετε τίποτα και εμείς αναλαμβάνουμε το ρίσκο’. Αν αυτό αν δεν συνιστά υποκρισία, τουλάχιστον συνιστά μια πολύ πραγματικά επικίνδυνη πολιτική σκοπιμότητα”, ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. “Θα πρέπει να κοιτάξετε στον καθρέφτη. Η δική σας πολιτική είναι αυτή που οδηγεί τον κόσμο, το λαό στην αντίδραση. Η δική σας πολιτική δημιουργεί την αιτία για τις συγκεντρώσεις”, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός. Και πρόσθεσε: “να μας πείτε πρώτα τι κάνατε για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και αν πήρατε μέτρα για να αυξηθούν και να μην υπάρχει συνωστισμός, για τους χώρους δουλειάς, αν γίνονται τεστ και έλεγχοι για να μην υπάρχει διασπορά και μετά πείτε μας για δημόσιους χώρους και αν υπάρχει διασπορά”.

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Επαναλειτουργία δικαστηρίων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Κωνσταντίνος Τσιάρας προανήγγειλε κατάθεση τροπολογίας για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Η τροπολογία ενδεχομένως και να κατατεθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

“Είναι στις προθέσεις μας να έρθει τροπολογία, η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. “Ξέρουμε ότι είναι αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση, θα επιχειρήσουμε, μέχρι την Πέμπτη στην Ολομέλεια, να φέρουμε την τροπολογία αυτή η οποία θα ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων”, ανέφερε ο κ. Τσιάρας καλώντας όλες τις πλευρές να αναλογιστούν την κρισιμότητα της περιόδου της πανδημίας.

Είχαν προηγηθεί οι δραματικές επισημάνσεις για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο δικηγορικός κλάδος, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο οποίο έχουν περιληφθεί και άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν μια σειρά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Στο ίδιο κλίμα και ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης προειδοποίησε ότι είναι “μονόδρομος” για τους δικηγόρους, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη στην Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας για το πως θα μπορούσαν διακριτά να λειτουργήσουν, όλο αυτό το διάστημα, οι δικαστικές υπηρεσίες.

“Πρέπει να λειτουργήσουν τα δικαστήρια, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων. Δε μπορεί να συνεχίσουν, περαιτέρω, τα δικαστήρια να μην απονέμουν τη δικαιοσύνη στην πατρίδα μας ή να απονέμεται με τους ορισμούς που απονέμεται σήμερα”, είπε και ο Δημήτρης Βερβεσός και πρόσθεσε: Είναι προφανές ότι, υπάρχει υγειονομικό πρόβλημα. Σεβόμαστε την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Ειδικά στην Αττική η κατάσταση είναι επιβαρυμένη, αλλά, όπως λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, η πυροσβεστική, το δημόσιο σύστημα υγείας, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οικονομικές υπηρεσίες, ο ΕΦΚΑ, θα πρέπει να λειτουργήσουν και τα δικαστήρια. Δεν μπορεί να παραμένουν κλειστά το 2021 και να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μην δίδεται στον πολίτη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας”.

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Το ΣτΕ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο άρθρο του νομοσχεδίου, με το οποίο εισάγεται περιορισμός στην έκταση των δικογράφων που κατατίθενται στο ΣτΕ.

“Πρέπει να προχωρήσουμε στα αναγκαία βήματα, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης”, υπογράμμισε ο Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε ότι “η προσπάθεια να κινηθεί κανείς στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, προφανώς και συναντά αντιστάσεις”.

Το ΣτΕ είναι το πρώτο δικαστήριο που ενσωμάτωσε τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα βήματα προς την ψηφιακή δικαιοσύνη και στο μεταξύ να υποστηριχθεί όλος ο χώρος της δικαιοσύνης ώστε να επιταχύνει, προς όφελος των πολιτών.

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Δικηγόροι

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν όμως οι εκπρόσωποι του δικηγορικού κλάδου. “Η διάταξη αυτή αδικεί το διάλογο για την απονομή της δικαιοσύνης”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός. Και σχολίασε: “Αλλού είναι τα προβλήματα. Όταν κάνει δύο χρόνια να βγει απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από διάσκεψη, να γραφτεί και να δοθεί στους πολίτες και έχουν στο μεταξύ εμφιλοχωρήσει άλλες καταστάσεις. Εκεί δεν μας ενοχλεί η απονομή της δικαιοσύνης; Υπάρχουν αντίστοιχες κυρώσεις σε δικαστές που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων; Τουναντίον, όλοι παίρνουν επίδομα από την τσέπη ταχείας απονομής δικαιοσύνης στο μισθολόγιό τους”.

Τσιάρας κινητοποιήσεις: Τα κόμματα

“Εμείς οι νομικοί το ξέρουμε, αλλά δεν το τηρούμε. Είναι μια αρχαία ρήση. Ουκ εν τω πολλώ το ευ”, σχολίασε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ανδρέας Πάτσης. Και πρόσθεσε: “Η διάταξη δεν είναι απαγορευτική. Δεν βάζει στην πραγματικότητα κόφτη. Η διάταξη λέει ότι αιτιολογημένα μπορεί να είναι περισσότερες από 30 σελίδες και αυτό να γίνει δεκτό. ‘Αρα λοιπόν, εάν κριθεί, μπορεί να υπάρχει το εύρος πέραν των 30 σελίδων, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν όμως δεν είναι δικαιολογημένο, τι προβλέπει; Δεν υπάρχει απαράδεκτο. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό”.

Το πρόβλημα της επιτάχυνσης για την απονομή δικαιοσύνης είναι πολύ σοβαρό, για να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τέτοιες απλουστεύσεις, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.  “Θεωρούμε ότι εισάγονται εντελώς απαράδεκτοι περιορισμοί. Με αυτό το ανεξήγητο όριο σελίδων στα δικόγραφα, που κατατίθενται και, μάλιστα, με την απειλή χρηματικής κύρωσης”, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Την απόσυρση της διάταξης ζήτησε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.  “Οποιαδήποτε αιτίαση και δικαιολογία περί επίσπευσης των δικών και ελάφρυνσης των πινακίων δεν πείθει, καθώς, πρόκειται μόνο για έναν «κόφτη» που σας ζήτησε το ΣΤΕ αλλά με τον οποίο διαφωνεί το σύνολο του δικηγορικού κόσμου της χώρας”, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα. Τσιάρας κινητοποιήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments