Ελλάδα

Ιβάν Σαββίδης: Στα χέρια του ο ΟΛΘ

Ιβάν Σαββίδης: Στα χέρια του ο ΟΛΘ
Ιβάν Σαββίδης: Πρόκειται για διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τον επιχειρηματία.

Ο Ιβάν Σαββίδης, μετά και το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο στον ΟΛΘ και αυτό σημαίνει πως γίνεται το αφεντικό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες BELTERRA INVESTMENTS LIMITED και MELBERY είχαν επαφές για εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Άλλωστε, πρόκειται για διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τον επιχειρηματία.

Ιβάν Σαββίδης: Τι αναφέρει η Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχετική ανακοίνωσή της;

«Σε συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής, στις 22 Μαρτίου 2021, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της εταιρείας MELBERY INVESTMENTS LIMITED, από την εταιρεία με την επωνυμία BELTERRA INVESTMENTS LIMITED, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.3959/11, όπως ισχύει.

Ιβάν Σαββίδης

Ειδικότερα, η κυπριακή εταιρία περιορισμένης ευθύνης BELTERRA INVESTMENTS γνωστοποίησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 1-3 του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, την απόκτηση πλήρους ελέγχου δια εξαγοράς του 70% των μετοχών της κυπριακής εταιρίας περιορισμένης ευθύνης MELBERY, στην οποία η γνωστοποιούσα πριν την γνωστοποίηση της συγκέντρωσης κατείχε ήδη μειοψηφικό ποσοστό 30%, χωρίς δυνατότητα άσκησης ελέγχου και, ως εκ τούτου, με την ολοκλήρωση αυτής κατέχει το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου και τον πλήρη έλεγχο επί αυτής.

Η εταιρεία MELBERY κατέχει έμμεσα το 67% των μετοχών της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΟΛΘ Α.Ε.). Συνεπώς, με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης η εταιρεία BELTERRA INVESTMENTS αποκτάει τον αποκλειστικό έλεγχο του ΟΛΘ Α.Ε.. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε ολομέλεια, ομόφωνα εγκρίνει, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, την από 08.02.2021 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση δεδομένου ότι αυτή, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, όπως ισχύει, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά». Ιβάν Σαββίδης

Ιβάν Σαββίδης: Επενδύει στην Ελλάδα εδώ και δέκα χρόνια περίπου

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, η πρώτη του επένδυση έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2013, όταν και ανέλαβε επίσημα τη διαχείριση του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους μάλιστα, προχώρησε στην εξαγορά του 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, που εδρεύει στην Ξάνθη. Μαζί με την πώληση της Donskoy Tabak το 2018, στην Japan Tobacco, παραχωρήθηκε και το 82% της ΣΕΚΑΠ που του ανήκε. Τον Μάιο του 2014 αγόρασε έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής που περιλάμβανε και το ξενοδοχείο Ξενία, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 πέρασε στην κατοχή του και η εταιρία εμφιάλωσης και εμπορίας μεταλλικού νερού, Σουρωτή ΑΕ.

Λίγους μήνες μετά, συμμετείχε στην κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), με τον όμιλο να παίρνει στην κατοχή του το 67% του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Τον Απρίλιο του 2020 ήρθε σε συμφωνία με την οικογένεια Στέγγου για την αγορά του εμβληματικού ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 205 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά την αγορά του ξενοδοχείου, προέβη στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων για δύο έτη, με σκοπό την ανακαίνιση των κτιριακών συγκροτημάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments