Ελλάδα

Κορωνοϊός ΕΣΥ: Εφιαλτικές οι εφημερίες

Κορωνοϊός ΕΣΥ: Εφιαλτικές οι εφημερίες
Κορωνοϊός ΕΣΥ: Τα νοσοκομεία της Αττικής και όχι μόνο «βουλιάζουν» λόγω των πολλών κρουσμάτων, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι «καρφωμένοι» στους 699.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πιέζει με σφοδρότητα το ΕΣΥ. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που ήρθαν σήμερα από το Δρομοκαΐτειο, το Τζάνειο, το Λαϊκό και άλλα νοσοκομεία που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων και ο «καρφωμένος» στους 699 αριθμός με τους διασωληνωμένους δείχνει την πραγματική εικόνα. Με αυτούς τους αριθμούς τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τις εφημερίες να έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη αφού οι κλίνες ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες δεν βλέπουν στο άμεσο χρονικο διάστημα άνοιγμα ούτε της αγοράς, αλλά ούτε και των σχολείων.

«Είμαστε σε συνθήκες 100% πληρότητας εδώ και πολύ καιρό και πριν αρχίσουν και μπαίνουν όλα τα νοσοκομεία στη μάχη» αναφέρει λοιμωξιολόγος στον ΣΚΑΪ. Μία μάχη που δίνεται πια ώρα με την ώρα για να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας: στο Λαϊκό με 35 εισαγωγές καλύφθηκαν όλες οι διαθέσιμες κλίνες Covid στη χθεσινή εφημερία, ενώ το πρωί στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ ήταν 40 ασθενείς.

Η κατάσταση είναι δραματική σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. «Οι νοσηλευόμενοι που έχουμε είναι περίπου 5000 αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι που διασωληνώνονται και περιμένουν να μεταφερθούν» σημειώνει η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Κορωνοϊός ΕΣΥ: Η εκτίμηση της Μίνας Γκάγκα

Κορωνοϊός ΕΣΥ: Η εκτίμηση της Μίνας Γκάγκα

Η πίεση στις ΜΕΘ είναι ασφυκτική: σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε νοσοκομεία Covid και το Γεννηματάς και το Θριάσιο, ενώ ουσιαστικά, ήδη ανάνηψη και χειρουργεία λειτουργούν ως ΜΕΘ.

«Έχουμε περάσει σε μία άλλη φάση του σχεδιασμού μας. Πέραν των νοσοκομείων που έχουμε, το Σισμανόγλειο ως νοσοκομείο αναφοράς, πλέον όλο για τον κορωνοϊό και το Κοριαλένειο – Μπενάκειο , και χρησιμοποιούμε και ειδικές αίθουσες, όπου δημιουργούνται συνθήκες ΜΕΘ, όπως κάποιες χειρουργικές αίθουσες που έχουμε αναστείλει τη λειτουργία μη τακτικών και επειγόντων περιστατικών» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στο Αττικό είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες κλίνες απλής νοσηλείας και μόλις 2 ΜΕΘ Covid.  «Γίνεται ένας αγώνας αυτή τη στιγμή για να έχουμε τις απαραίτητες κλίνες για την εφημερία. Το Αττικό δέχεται κατά μέσο όρο 100 ασθενείς τις τελευταία εβδομάδα στην εφημερία», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Αττικόν, Ηρακλής Τσαγκάρης.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε συζήτηση για άνοιγμα της αγοράς απομακρύνεται. «Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάνε από το μυαλό μας τέτοιες σκέψεις καν. Θα πρέπει αυτό να το δούμε πιο ψύχραιμα όταν αρχίζει να ανακουφίζεται το σύστημα, όχι ότι δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε, η Πολιτεία πρέπει να προετοιμάζεται όχι εμείς», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments