Διεθνή

Διώρυγα Σουέζ: Μειώθηκε η τιμή του πετρελαίου – Πόσο κοστίζει

Διώρυγα Σουέζ: Μειώθηκε η τιμή του πετρελαίου – Πόσο κοστίζει
Διώρυγα Σουέζ: Η είδηση της μετακίνησης του Ever Given ώθησε τις τιμές του πετρελαίου να μειωθούν σημαντικά μετά την αρχική ελαφρά υποχώρησή τους το πρωί.

Η Διώρυγα του Σουέζ «επαναλειτουργεί» καθώς ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που προσάραξε και έκλεισε τη Διώρυγα για σχεδόν μία εβδομάδα. Όπως αναφέρεται, πλέει ξανά και έβαλε μπροστά τις μηχανές του. Μάλιστα, διασφαλίζεται πως θα μπορέσει να συνεχίσει ομαλά το ταξίδι του, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε η εταιρεία Inchcape Shipping Services.

Πρόκειται για εξέλιξη που γεννά ελπίδες πως η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία άμεσα. Το σκάφος μήκους 400 μέτρων και εκτοπίσματος 220.000 τόνων κατορθώθηκε να επανέλθει σε πλεύση στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και «διασφαλίζεται», όπως ανέφερε η Inchcape, η οποία παρέχει διάφορες ναυτιλιακές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, ο εξειδικευμένος ιστότοπος εντοπισμού πλοίων Vessel Finder μετέβαλε την κατάσταση του Ever Given σε «εν πλω».

Το φορτηγό προσάραξε διαγώνια στο νότιο τμήμα της Διώρυγας εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας την Τρίτη. Απέκλεισε έτσι άθελά του τη συντομότερη θαλάσσια οδό που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Τουλάχιστον 369 άλλα πλοία περιμένουν να περάσουν τη Διώρυγα. Ανάμεσά τους δεκάδες με εμπορευματοκιβώτια, χύδην φορτίο, αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο ή υγροποιημένο αέριο πετρελαίου. Σημειώνεται πως από τη Διώρυγα του Σουέζ, μήκους 190 χιλιομέτρων, περνάει περίπου το 10% των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως και κάθε ημέρα που το κανάλι δεν είναι διαθέσιμο συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις και κόστη.

Διώρυγα Σουέζ: Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 1,8% στα 63,38 δολάρια το βαρέλι

Επίσης, λόγω του ότι είχε εγκλωβιστεί το Ever Given στη Διώρυγα, είχε επηρεαστεί η τιμή του πετρελαίου. Όμως, πτώση 2% φαίνεται να σημείωσαν οι τιμές του μετά την είδηση για τον μερικό απεγκλωβισμό του γιγαντιαίου πλοίου Ever Given. Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 1,8% στα 63,38 δολάρια το βαρέλι στις 08.58 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε 2,2% στα 59,63 δολάρια. Πριν από λίγο, οι απώλειες είχαν περιοριστεί στο 0,5% για το μπρεντ και στο 1% για το αμερικανικό αργό. Πάντως, οι τιμές είχαν παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες καθώς χρηματιστές και επενδυτές προσπαθούσαν να σταθμίσουν τον αντίκτυπο από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ και την επίπτωση από τα lockdown για τον έλεγχο των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments