Οικονομία

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής λόγω πανδημίας

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής λόγω πανδημίας
ΔΝΤ: «Καμπανάκι» έκρουσε το ΔΝΤ για κοινωνικές ανισότητες οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Καμπανάκι» έκρουσε το ΔΝΤ για κοινωνικές ανισότητες οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το φορέα, σε έκθεση που δημοσιοποίησε προειδοποίησε πως οι κοινωνικές ανισότητες που επιδεινώθηκαν ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποσάθρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους και στο ξέσπασμα κοινωνικής αναταραχής.

Η έκθεση εστίασε στα εξής:

  • εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός
  • Οι συνέπειες ενδέχεται να αποδειχθούν διαρκείς, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους που ανήκουν στα φτωχότερα νοικοκυριά

Επιπλέον, η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης εξαιτίας της πανδημίας κάνει ολοένα δυσκολότερο για τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση να βρουν απασχόληση.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνίες ενδέχεται να γνωρίσουν πόλωση, αποσάθρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, ή αναταραχή», εκτίμησε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως «οι παράγοντες αυτοί περιπλέκουν την κατάρτιση πολιτικής και εγείρουν κινδύνους για τη σταθερότητα και τη λειτουργία των κοινωνιών».

Καθώς η πανδημία πιέζει τα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών, αρκετές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα και να δαπανούν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους αποτελεσματικότερα, συνιστούν.

ΔΝΤ: Είχε προειδοποιήσει εναντίον του πρόωρου τερματισμού των μέτρων τόνωσης της οικονομίας Ο δρόμος της παγκόσμιας οικονομίας προς την ανάκαμψη πρέπει να υποστυλωθεί με σθεναρά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής από μέρους των κυβερνήσεων τα οποία οφείλουν να συνεχίσουν να εφαρμόζονται.

Αυτό είχε τονίσει το Νοέμβριο του 2020 για μια ακόμα φορά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας εναντίον του πρόωρου τερματισμού των μέτρων στήριξης. Η Γκεοργκίεβα έκανε την τοποθέτηση αυτή σε μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων παρέμβασή της στη Σύνοδο Κάισιν, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.

Σχετική δήλωση είχε κάνει και έναν μήνα πριν περίπου όταν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε ότι η διακοπή των δημόσιων δαπανών που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και την άμβλυνση του οικονομικού αντίκτυπού της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Για αυτό η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν σε πράσινα σχέδια και σε ψηφιακές υποδομές για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα, ενώ δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες με χαμηλό εισόδημα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα χρέη τους, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη στήριξη των πολιτών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments