Αθλητισμός

Κύπελλο Ελλάδας: Ώρα προημιτελικών

Κύπελλο Ελλάδας: Ώρα προημιτελικών
Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξενεί τον Ολυμπιακό και η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ.

Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας θα κάνουν σήμερα οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα. Τα ημιτελικά έφτασαν και απόψε το βράδυ οι τέσσερις ομάδες θα τα δώσουν όλα με φόντο το κύπελλο του θεσμού.

Στις 18:00 στους Ζωσιμάδες, ο ΠΑΣ Γιάννινα θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό.

Οι γηπεδούχοι συμμετέχουν χωρίς άγχος στα play out έχοντας εξασφαλίσει την παραμονή τους, ενώ ο προπονητής τους, Αργύρης Γιαννίκης, δεν υπολογίζει τους Σιόντη και Κριζμάν. Αντίστοιχα, οι Πειραιώτες περιμένουν μόνο τη μαθηματική στέψη τους ως πρωταθλητές στα play off και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν έχει στη διάθεση του τον Ματιέ Βαλμπουενά.

Στις 20:00 στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ.

Αμφότεροι οι “Δικέφαλοι” προέρχονται από μεγάλες ήττες. Η Ένωση με 5-1 από τον Ολυμπιακό και οι Θεσσαλονικείς με 3-0 από τον Παναθηναϊκό. Ο Μανόλο Χιμένεθ κατάστρωσε το πλάνο τους χωρίς τους Τσιγκρίνσκι, Μπακάκη, Λάτσι, Σάκχοφ, Σιμόες. Ο Πάμπλό Γκαρσία από την μεριά του δεν μπορεί να υπολογίζει στον Ένεα Μιχάι.

Θυμίζουμε ότι οι αγώνες θα της ημιτελικής φάσης είναι διπλοί, με τον πρώτο εξ αυτών να διεξάγεται στην έδρα της ομάδας που αναφέρεται πρώτη. Οι πρώτοι θα πραγματοποιηθούν σήμερα, ενώ οι ρεβάνς τρεις εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στο ΟΑΚΑ και τυπικά γηπεδούχος θα είναι ο νικητής που θα προκύψει από το ζευγάρι ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός. Στα προημιτελικά, ο Ολυμπιακός απέκλεισε τον Άρη με συνολικό σκορ 3-2, ο ΠΑΟΚ άφησε εκτός τη Λαμία με 6-3 συνολικό σκορ, η ΑΕΚ τον Βόλο με 4-3 συνολικό σκορ, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε την έκπληξη και με δύο νίκες (2-1, 1-2) απέκλεισε τον Παναθηναϊκό.

Κύπελλο Ελλάδος: Δυο λόγια για τον θεσμό

Διοργανώτρια αρχή του θεσμού είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ). Από την έναρξή του το 1931 έχει διεξαχθεί 78 φορές, στις οποίες κυπελλούχος αναδείχθηκε τις 77 . Από την περίοδο 2018-2019 στο Κύπελλο Ελλάδος συμμετέχουν οι ΠΑΕ των επαγγελματικών κατηγοριών και οι 53 κυπελλούχοι ομάδες των τοπικών ΕΠΣ. Από την αγωνιστική περίοδο 2013−2014 έως την περίοδο 2017-2018 μετείχαν μόνο οι σύλλογοι των δύο ανώτερων εθνικών κατηγοριών, Super League και Football League, ενώ μέχρι τη σεζόν 2012−2013 λάμβαναν επίσης μέρος αυτοί της Γ΄ Εθνικής (Football League 2 κατά το 2010-2013). Παλαιότερα και έως την περίοδο 1970−1971, δικαίωμα προαιρετικής συμμετοχής είχαν και οι αγωνιζόμενοι στα πρωταθλήματα των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ), με αποτέλεσμα κάποιες χρονιές ο αριθμός των ομάδων να φτάνει ή ακόμα και να υπερβαίνει τις 200.

Κατά καιρούς υπέστη διαφοροποιήσεις της επίσημης ονομασίας του, όπως π.χ. με την προσθήκη ονομασιών των εκάστοτε χορηγών. Η πιο επιτυχημένη ομάδα του θεσμού είναι ο Ολυμπιακός με 28 τίτλους (εκ των οποίων τα 22 αήττητα), ο οποίος κατέχει και το ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων με 6 σερί τρόπαια (και μάλιστα αήττητα) από την περίοδο 1956-1957 έως και την περίοδο 1962-1963 (το 1962 δεν αναδείχθηκε κανείς νικητής αφού ο τελικός μεταξύ ΟΣΦΠ – ΠΑΟ διακόπηκε στην παράταση). Είναι, επίσης, ο κάτοχος του τροπαίου για το 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments