Ελλάδα

Μόσιαλος: Ο μαζικός εμβολιασμός προστατεύει τα παιδιά

Μόσιαλος: Ο μαζικός εμβολιασμός προστατεύει τα παιδιά
Μόσιαλος: Σε νέα ανάρτηση του ο καθηγητής αναφέρει πως ο μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων μπορεί να προστατεύσει και τα παιδιά.

Ο Ηλίας Μόσιαλος στο παρελθόν είχε αναφερθεί στην σημασία του εμβολιασμού των παιδιών. Ακόμη έχει μιλήσει και για τη σημαντική ανοσία που δίνει με μία μόνο δόση το εμβόλιο της Pfizer. Τώρα επανέρχεται αναφέροντας τρόπους προστασίας των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του ο καθηγητής, επικαλούμενος έρευνας από το Ισραήλ, αναφέρει ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί των ενηλίκων προστατεύουν και τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό από τον κορωνοϊό και πολύ περισσότερο τα παιδιά. Αξιοποιώντας στοιχεία από έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς του Ισραήλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων μελών της ίδιας κοινότητας μειώθηκαν, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συσχετίστηκαν με το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης που καταγράφηκε μεταξύ των μη εμβολιασμένων, ηλικίας κάτω των 16 ετών. Εμβολιασμοί Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος: Η ανάρτηση

Στην ανάρτηση του αναφέρει τα ακόλουθα: “Νέα από το Ισραήλ: ο μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά Έως τις 30 Ιανουαρίου, περίπου το ένα τρίτο των μελών του ασφαλιστικού φορέα της Μακάμπι (Maccabi Healthcare Services -MHS) είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer. Το MHS είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οργανισμός υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, με 1.95 εκατομμύρια μέλη.

Αξιοποιώντας την εξαιρετική δυνατότητα ανάκλησης και ανάλυσης των δεδομένων εμβολιασμού μέσω των ηλεκτρονικών φακέλων των πολιτών, εξετάστηκαν οι διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ γεωγραφικά διαφορετικών κοινοτήτων και σε συνάρτηση με τη μη εμβολιασμένη ομάδα ατόμων, με ηλικία κάτω των 16 ετών. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κοινότητες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μη εμβολιασμένων μελών της ίδιας κοινότητας μειώθηκαν, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. (Λεπτομέρειες για τη μελέτη στην αναρτημένη προδημοσίευση στο MedRxiv : doi.org/10.1101/2021.03.26.21254394).

Εν συντομία, στη μελέτη εντοπίστηκε μια ισχυρή αρνητική σχέση μεταξύ του ποσοστού εμβολιασμού στην κοινότητα και του κινδύνου μόλυνσης για τα μη εμβολιασμένα μέλη της. Δηλαδή, τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού συσχετίστηκαν με το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης που καταγράφηκε μετέπειτα μεταξύ των μη εμβολιασμένων ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Βλέπουμε από τα δεδομένα που προκύπτουν πως οι μαζικοί εμβολιασμοί αποδίδουν. Όπως το είδαμε βέβαια και σε άλλες, μικρότερες μελέτες, στις οποίες αναφέρθηκα παλιότερα -σε υγειονομικούς, για παράδειγμα, σε συνάρτηση με τις οικογένειές τους και τους ασθενείς τους.

Βλέπουμε, επίσης, πως οι χώρες που προπορεύονται στους εμβολιασμούς και ειδικότερα το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα πλήρως ψηφιοποιημένα αρχεία ασθενών, μας κάνουν συχνά «δώρα», αναλύοντας και δημοσιεύοντας τα στοιχεία από την πορεία των εμβολιασμών στις χώρες τους.

Ηλίας Μόσιαλος: “Γιατί τα αποκαλώ «δώρα»;”

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες μελέτες και όχι μόνο για ενημερωτικούς και ψυχολογικούς λόγους. Ναι, η διαφάνεια, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και οι στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στους εμβολιασμούς και κάνουν ευκολότερη την επιδημιολογική επιτήρηση. Επιπλέον, η παρατηρούμενη προστασία των μη εμβολιασμένων μελών μιας κοινότητας σαφώς και είναι πολύ ενθαρρυντική.

Αλλά για να καταλάβουμε ποιο ποσοστό της κοινότητας που έχει ανοσία -είτε μετά από φυσική λοίμωξη είτε μετά τον εμβολιασμό- απαιτείται, και πώς μπορεί να υποστηρίξει την ανοσία της αγέλης χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. Και σύντομα θα έχουμε και αυτά τα στοιχεία. Μόσιαλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments