Τεχνολογία

NASA Άρης: Ευχάριστα νέα για το drone

NASA Άρης: Ευχάριστα νέα για το drone
NASA Άρης: To drone του ρομποτικού εξερευνητή έμεινε μόνο του εκτεθειμένο στις ακραίες συνθήκες του πλανήτη καταφέρνοντας να επιβιώσει.

Ο Άρης δεν είναι πια τόσο άγνωστος μετά την πετυχημένη προσεδάφιση του Perseverance της NASA στον «κόκκινο πλανήτη». Από την πρώτη στιγμή, το ρόβερ έχει στείλει πλούσιο υλικό με φωτογραφίες και βίντεο, ενώ καλά είναι τα νέα και για το drone που «κουβαλούσε» μαζί τους.

Το drone που έστειλε η NASA στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή της αποσπάστηκε από αυτόν και έμεινε μόνο του εκτεθειμένο στις ακραίες συνθήκες του πλανήτη καταφέρνοντας να επιβιώσει. Αυτό το γεγονός αυξάνει τις πιθανότητες να καταφέρει τελικά να πετάξει. Θυμίζουμε ότι για όλα αυτά υπάρχει ενημέρωση στο Twitter της NASA:

NASA Άρης: Η αποστολή του drone

Στις 18 Φεβρουαρίου προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ που έχει φτάσει ποτέ στον «κόκκινο πλανήτη» για να πραγματοποιήσει σειρά ερευνών. Μαζί του το ρόβερ μετέφερε και ένα drone. Είναι η πρώτη φορά που ένα ιπτάμενο όχημα μεταφέρεται μακριά από την Γη για να πετάξει σε κάποιο άλλο πλανήτη. Είναι ευνόητο ότι η χρήση drones σε διαστημικές αποστολές θα ανοίξει νέους δρόμους στην εξερεύνηση άλλων κόσμων.

Το Ingenuity, που σημαίνει εφευρετικότητα, είναι ένα ελικοπτεράκι το οποίο βρισκόταν προστατευμένο «κολλημένο» στην κάτω πλευρά του ρόβερ. Πριν από λίγα 24ωρα το ρομπότ απελευθέρωσε το drone κατεβάζοντας στο έδαφος αλλά παρέμενε από πάνω του.

Για πρώτη φορά το ρόβερ έφυγε πάνω από το drone την περασμένη Κυριακή αφήνοντας το εκτεθειμένο στις ακραίες καιρικές συνθήκες του «κόκκινου πλανήτη». Η μεγάλη πρόκληση ήταν τι θα συμβεί όταν δύσει ο Ήλιος όπου οι θερμοκρασίες που επικρατούν στον Άρη είναι μείον 90 βαθμοί Κελσίου.

NASA Άρης: Ευχάριστα νέα για το drone

NASA Άρης: Ευχάριστα νέα για το drone

Η NASA ανακοίνωσε ότι το drone κατάφερε να επιβιώσει στη δύσκολη νύχτα. Με απλά λόγια συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά χωρίς να φαίνεται ότι έχει υποστεί ζημιά κάποιο από τα συστήματα του από το ψύχος στο οποίο εκτέθηκε. Αυτό ήταν και το πρώτο επί της ουσίας σημαντικό τεστ για τις δυνατότητες και την λειτουργία του drone. Η επιτυχία αυτής της δοκιμής πανηγυρίστηκε όπως ήταν ευνόητο από τους τεχνικούς και τα μέλη της αποστολής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το drone θα επιχειρήσει εντός του Απριλίου να πετάξει. Το Ingenuity θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε ύψος 3-5 μέτρων. Κάθε πτήση θα διαρκέσει περίπου 90 δευτερόλεπτα με το drone να πετάει σε αποστάσεις περίπου 50 μέτρων από την βάση του.

Το σχέδιο κάθε πτήσης θα έχει γίνει από τους τεχνικούς της NASA αλλά από την στιγμή που θα απογειωθεί το drone θα κινείται και θα ενεργεί μόνο του χωρίς να υπάρχει τηλεχειρισμός. Τα στελέχη της NASA αναφέρουν ότι η πιο σημαντική στιγμή του εγχειρήματος είναι η στιγμή της πρώτης απογείωσης. Αν το Ingenuity απογειωθεί και πετάξει χωρίς προβλήματα θα έχει επιτελέσει την αποστολή του αφού το ζητούμενο δεν είναι η συλλογή δεδομένων από αυτό αλλά να διαπιστωθεί αν μπορεί να πετάξει κάποιο όχημα στον Άρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments