Πολιτική

Ψήφος απόδημων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Ψήφος απόδημων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο
Ψήφος απόδημων: Όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες κατατέθηκε το σχέδιο νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ψήφος των αποδήμων έχει εξελιχθεί σε ένα από τα ζητήματα της ημέρας, ενώ το νομοσχέδιο που προανήγγειλε η κυβέρνηση κατατέθηκε στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και κυκλοφόρησε αντιπρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019 σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

  • Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
  • Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  • Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.
Ψήφος απόδημων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Ψήφος απόδημων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Ψήφος απόδημων: Τι δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, ο Μάκης Βορίδης το πρωί έκανε αναφορά στον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς που δυσκολεύει αρκετούς από τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν, αποκαλύπτοντας στο MEGA ότι θα φέρει εντός της ημέρας νέο νομοσχέδιο στη Βουλή (όπως και έγινε), προκειμένου να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Μόνη προϋπόθεση είναι να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα τους καταργήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως «πυροτέχνημα» του υπουργού Εσωτερικών το σχέδιο νόμου που έγινε «για λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας», ενώ προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και «να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».

«H πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments