Διεθνή

Ερντογάν Ντράγκι: Η απάντηση στον Ιταλό πρωθυπουργό

Ερντογάν Ντράγκι: Η απάντηση στον Ιταλό πρωθυπουργό
Ερντογάν Ντράγκι: Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον Ταγίπ Ερντογάν, ως δικτάτορα και ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε στον ίδιο τόνο.

Νέος κύκλος έντασης μεταξύ Μάριο Ντράγκι και Ταγίπ Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο Πρόεδρο ως δικτάτορα. Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήρθε σε δύσκολη θέση, όταν είδε πώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για την ίδια, ενώ για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανέφερε σχετικά ότι λυπάται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντράγκι ως «Απολύτως αναιδείς και χυδαίες». Ο Ιταλός πρωθυπουργός τον είχε αποκαλέσει δικτάτορα, μετά τη στάση του έναντι της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ερντογάν Ντράγκι

Η απάντηση του Ερντογάν

«Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού καταδεικνύουν μια παντελή αναίδεια και χυδαιότητα», είπε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια συνάντησης με νεαρούς Τούρκους, ενώ πρόσθεσε ότι «ενώ ελπίζαμε ότι θα οδηγούσαμε τις σχέσεις μας σε πιο προχωρημένο επίπεδο, αυτός ο τύπος που αποκαλείται Ντράγκι, τους επέφερε πλήγμα».

Αφορμή για την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης στάθηκε το λεγόμενο Sofagate, την περασμένη εβδομάδα. Όταν η φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ έγιναν δεκτοί από τον Ερντογάν, εκείνη αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν καναπέ, καθώς υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες, τις οποίες κατέλαβαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Τουρκία απέρριψε τις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι απλώς ακολούθησε τις οδηγίες που της έδωσαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες τήρησης του πρωτοκόλλου. Αντιδρώντας όμως σε αυτό το επεισόδιο και στη συμπεριφορά που επιφύλαξε στην φον ντερ Λάιεν, ο Ντράγκι κατήγγειλε τον Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη, αποκαλώντας τον «δικτάτορα».

«Παγώνει» η αγορά ιταλικών ελικοπτέρων

Την ίδια ώρα, από τον ιταλικό τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «παγώνει» την αγορά 10 ελικοπτέρων από την Ιταλία αξίας 70 εκατ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Il Fatto Quotidiano μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης, η Τουρκία έβαλε στον πάγο την αγορά δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο.

Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έστειλε «προειδοποιητικά μηνύματα» σε άλλες δυο ιταλικές ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments