Πολιτική

Δένδιας: Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση για τη συνέντευξη Τύπου

Δένδιας: Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση για τη συνέντευξη Τύπου
Δένδιας: Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει σχολιαστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν μια έντονη αντιπαράθεση on camera στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής τους. Να θυμίσουμε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε εντολή να αντιδράσει «αν προκληθεί». Ανακοινώσεις για την επίεσκεψη Δένδια στην Τουρκία έχουν κυκλοφορήσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δένδιας: Κρίνει θετικά την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για κενό στρατηγικής

«Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό. Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής. Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος».

Δένδιας: Κρίνει θετικά την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για κενό στρατηγικής

Δένδιας: Κρίνει θετικά την στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για κενό στρατηγικής

«Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τον ευρωτουρκικό διάλογο και το προσφυγικό, τη Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δένδιας: Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ μετά τη συνέντευξη Τύπου

Τρία ερωτήματα θέτει το Κίνημα Αλλαγής μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, ενώ χαρακτηρίζει ως αυτονόητη την στάση του Νίκου Δένδια. «Πέρα από το αυτονόητο, την διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτήματα. Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις;», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

«Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής στο σχόλιό του.

Δένδιας: Για «παζάρι» και «συμβιβασμό» που έρχεται κάνει λόγο το ΚΚΕ

«Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ως συνέχεια των ‘διερευνητικών συνομιλιών’ μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει το λαό μας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Στη συνέχεια σημειώνει ότι «στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών».

Δένδιας: Για «παζάρι» και «συμβιβασμό» που έρχεται κάνει λόγο το ΚΚΕ

«Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, στην αποστρατικοποίηση τους, στο χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης -όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης- ως τουρκικής και σε άλλες διεκδικήσεις. Στις συνθήκες αυτές, τα περί θετικού κλίματος και ατζέντας που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου δείχνουν ότι:

«Το ‘παζάρι’ αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καταλήγει σημειώντας ότι: «Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο ‘κοινοτικό κεκτημένο’ αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments