Διεθνή

Ερντογάν Τουρκία: Η δήλωση μετά το ταξίδι του Δένδια

Ερντογάν Τουρκία: Η δήλωση μετά το ταξίδι του Δένδια
Ερντογάν Τουρκία: Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε την πρώτη του δήλωση μετά το επεισόδιο που έγινε την Πέμπτη κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια.

Ο Ερντογάν έκανε σήμερα από την Τουρκία, την πρώτη του δήλωση σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθαν σε σκληρή αντιπαράθεση on camera στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους. Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο επεισόδιο που έγινε στην Άγκυρα μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια. Το περιστατικό αυτό ξεκίνησε από το ζήτημα της Θράκης.Ο Ερντογάν, με την δήλωσή του, επανέφερε την πάγια απαίτηση της Τουρκίας για εκλογή – και όχι διορισμό- των μουφτήδων στην Θράκη.«Θέλουν να τους διορίζουν, λες και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το Πατριαρχείο εκλέγει τους αξιωματούχους του μέσω της Ιεράς Συνόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η δήλωση του Ερντογάν μετά το επεισόδιο

Τον δικό του «απολογισμό» των συναντήσεων Δένδια στην Άγκυρα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε πριν από λίγο σε δημοσιογράφους, μετά την καθιερωμένη για τους μουσουλμάνους προσευχή της Παρασκευής. «Ο υπουργός μας των Εξωτερικών του έθεσε τα όριά του, τον έβαλε στη θέση του», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Είχαμε μία ζεστή ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση, αλλά μετά το πράγμα πήγε αλλού», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να μην δώσει ιδιαίτερη συνέχεια στην αίσθηση που προκάλεσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η σκληρή απάντηση Δένδια στην επιθετική δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα «προκλητικών δηλώσεων» από την ελληνική πλευρά.

Δένδιας Τσαβούσογλου: Οι διάλογοι

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞκαι χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε «να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK» και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης να γίνει με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.

Ερντογάν Τουρκία: Η ατάκα που σήμανε ανακωχή

Δένδιας: Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά…

Τσαβούσογλου: Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments