Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Ελληνικό διάβημα για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου

Ελλάδα Τουρκία: Ελληνικό διάβημα για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου
Ελλάδα Τουρκία: Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έκανε την Τρίτη διάβημα διαμαρτυρίας για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L’Atalante.

Η Ελλάδα, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, έκανε χθες Τρίτη διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία σε σχέση με το ζήτημα του πλοίου L’ Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Να σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου είχε ερωτηθεί για αυτό το ζήτημα στην τελευταία ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ενώ έχει «κλείσει» ότι θα γίνει ο 4ος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Να θυμίσουμε ότι τουρκικό σκάφος παρενόχλησε το L’Atalante αν και η Ελλάδα είχε εκδώσει NAVTEX για τις έρευνες που θα γίνονταν από το γαλλικό σκάφος.

Στην τελευταία ενημέρωση του ΥΠΕΞ, δύο ήταν τα βασικά θέματα: τα ελληνοτουρκικά και η Λιβύη. Βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι η αποκλιμάκωση και η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές της, επισήμανε ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα. Ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη.

Η επίσκεψη στην Τουρκία από τον Νίκο Δένδια έγινε με στόχο να τεθεί και μια θετική ατζέντα και, στο πλαίσιο αυτό, τον υπουργό συνόδευε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Η Ελλάδα πρότεινε 15 σημεία για συνεργασία στον οικονομικό τομέα, τα οποία έγιναν αποδεκτά θετικά από την τουρκική πλευρά, η οποία επίσης από την πλευρά της υπέβαλε τις δικές της προτάσεις. Ο κ. Φραγκογιάννης θα είναι ο συντονιστής για τα θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Όπως ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα περιμένει από την τουρκική πλευρά ημερομηνία για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Τουρκία, καθώς και να συνεχιστεί και ο επόμενος γύρος για τα ΜΟΕ.

Υπάρχει ακόμη ανοιχτή πρόσκληση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αθήνα σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί μεταξύ των δυο πλευρών. Η επίσκεψη, όπως υπενθύμισε, θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μια πιθανή συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ελλάδα Τουρκία: Ελληνικό διάβημα για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου

Ελλάδα Τουρκία: Ελληνικό διάβημα για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου

Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε εκτενή αναφορά και στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, αλλά και κατά τη συνάντησή του με το Λίβυο Πρόεδρο Αλ Μένφι το Σάββατο.

Τα βασικά σημεία που τονίστηκαν σε αυτές τις επαφές είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει για να μείνει στη Λιβύη, τόσο με την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη όσο και με το άνοιγμα του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι η πρώτη χώρα που ξανανοίγει προξενική αρχή στη Βεγγάζη.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ανάγκη προετοιμασίας της χώρας για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θέλει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments