Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Ενεργή η ελληνική συμμετοχή στην ΕΕ

Βαρβιτσιώτης: Ενεργή η ελληνική συμμετοχή στην ΕΕ
Βαρβιτσιώτης: Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στην Βουλή σχετικά με την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που πρόκειται να γίνει.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στην Βουλή σχετικά με την Διάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ. Ο υπουργός έχει τονίσει ότι οι εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες. Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον στην Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τη «διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε ότι  «Η Ελλάδα είναι υπέρ της ισότιμης συμμετοχής μικρών και μεγάλων στην ΕΕ». Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Βαρβιτσιώτης: “Η Ελλάδα, θα συμμετάσχει ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης”

«Πριν από 200 χρόνια αποφασίσαμε να κοιτάξουμε προς τη Δύση, πριν 40 χρόνια γίναμε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του δυτικού κόσμου, και πλέον έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε για το πώς θέλουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη, είναι διαχρονικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έδωσε έμφαση «στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα εθνικά Κοινοβούλια σε αυτή την πανευρωπαϊκή διαβούλευση», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα, θα συμμετάσχει ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς από τον Μάιο θα ξεκινήσει ένας ανοικτός και πλατύς διάλογος στον οποίο καλούνται να συμμετάσχουν τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η εκκλησία, οι ίδιοι οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι».

Βαρβιτσιώτης: Οι προκλήσεις της Ευρώπης

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη τη χρονιά που πέρασε, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε γενναία βήματα μέσω του ευρωπαϊκού εμβολιασμού», ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα «γενναίο πακέτο το οποίο για πρώτη φορά καθιστά την ίδια την Ευρώπη ως φορέα δανεισμού για λογαριασμό των μελών της».

«Αντίθετα με παλαιότερες συζητήσεις περί θεσμικών ζητημάτων, η πανδημία οδήγησε να μπούνε μπροστά οι πραγματικές αγωνίες και αυτό που ανακαλύφθηκε όλη αυτή τη χρονιά της μεγάλης πίεσης, είναι ότι έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε για το που θέλουμε να πάει η Ευρώπη, για το ποια είναι η Ευρώπη στον κόσμο, ποια είναι η Ευρώπη απέναντι στους πολίτες της», επεσήμανε.

Βαρβιτσιώτης: Οι προτεραιότητες της Ελλάδας

Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε τις 6+1 βασικές προτεραιότητες της Ελλάδος απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, που είναι: ασφάλεια, μετανάστευση, πολιτικές Κοινωνικής Συνοχής, «Ψηφιακή Ευρώπη», Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, και Κράτος Δικαίου.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνούς, που έθεσε θέμα αναθεώρησης των Συνθηκών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη και πάγια θέση υπέρ της διαφύλαξης του δικαιώματος αρνησικυρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως είναι κατοχυρωμένο από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες».

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ισότιμης συμμετοχής κάθε χώρας, με ακριβώς τους ίδιους όρους, είτε είναι μικρή ή μεγάλη. Όποιος έχει διαφορετική άποψη θα πρέπει να την θέσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό, ώστε να ξέρει για ποια Ευρώπη συζητάμε, την Ευρώπη της ισότιμης συμμετοχής ή την Ευρώπη των “πλειοψηφιών”», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα, ότι «είναι πάγια στρατηγική της Ελλάδας να αναδεικνύει το ζήτημα της νησιωτικότητας, ενώ επεσήμανε ότι «είναι ανάγκη η χώρα μας να συνεισφέρει στη Διάσκεψη μια σοβαρή οπτική πάνω στον ρόλο της Ευρώπης απέναντι σε εξωτερικές προκλήσεις ασφάλειας, όπως στην περίπτωση των σχέσεων με την Τουρκία». Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments