Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο

Βαρβιτσιώτης: Θέλουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο
Βαρβιτσιώτης: Νέες ισχυρές συμμαχίες αναζητά η Αθήνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Στα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στη Ρώμη, στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ιταλικό ηλεκτρονικό περιοδικό Formiche.net ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Όπως τόνισε, «επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας και αναζητούμε νέες ισχυρές συμμαχίες».

Θέλουμε σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Αναφορικά με τη Λιβύη, σημείωσε ότι η πολιτική διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης και για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή. «Η σταθεροποίηση της χώρας παραμένει σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ιταλία και αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου που είχα στη Ρώμη. Θέλουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» είπε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τον λιβυκό λαό με όλους τους δυνατούς τρόπους, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφορικά με το θέμα των νέων αμυντικών και ενεργειακών συμμαχιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «ακολουθούμε μια ενεργή εξωτερική πολιτική που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε έναν ισχυρό στρατηγικό παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή και της Ιταλίας στον αγωγό φυσικού αερίου EastΜed, υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που θα έχει το εν λόγω έργο τόσο για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την ΕΕ συνολικά.

Για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, είπε ότι η Τουρκία δεν φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το μήνυμα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν σαφές: εάν η Άγκυρα θέλει πραγματικά να γυρίσει σελίδα, πρέπει να αποδείξει, στην πράξη αλλά και με σταθερότητα, επιμονή και ειλικρίνεια, ότι σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Αλλά πρέπει επίσης να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας στις διμερείς σχέσεις και να αποφεύγει προκλητικές και μονομερείς ενέργειες».

Η εθνική μας προσπάθεια θα επικεντρωθεί σε πρωταρχικούς τομείς

Σε εθνικό επίπεδο, ερωτηθείς για την πορεία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι το σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί και αξιολογηθεί θετικότατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Με επίκεντρο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την προσέλκυση επενδύσεων, η εθνική μας προσπάθεια θα επικεντρωθεί σε πρωταρχικούς τομείς όπως: η ψηφιακή οικονομία, ο πράσινος μετασχηματισμός, η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments