Ελλάδα

Τουρκία: Παράνομη Navtex στο κέντρο του Αιγαίου

Τουρκία: Παράνομη Navtex στο κέντρο του Αιγαίου
Τουρκία: Παράνομη Navtex στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο από την τουρκική πλευρά, η οποία δέσμευσε χωρίς άδεια περιοχές κοντά στη Χίο για ασκήσεις έρευνα.

Συνεχίζεται η προκλητικότητα από την Τουρκία στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, καθώς με σημερινή Navtex ο σταθμός της Σμύρνης προανήγγηλε  άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 20,25 και 26 Μαΐου δεσμεύοντας -χωρίς να έχει τη σχετική δικαιοδοσία- δυο περιοχές βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Λέσβου, Χίου και Σκύρου. Πρόκειται για μια σπασμωδική αντίδραση μετά το «ράπισμα» από την Αμερική σχετικά με την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Παραμονή της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπου Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, η Τουρκία αποφάσισε να ανακοινώσει δύο προκλητικές Navtex. Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης ανήγγειλε τη διενέργεια ασκήσεων έρευνας και διάσωσης SAR – Search and Resque στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, το σημείο που διεκδικεί βάσει του παράνομου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ταυτόχρονα επανέλαβε – κατά παράβαση κάθε διεθνούς συνθήκης – τη θέση της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών Λήμνο και Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με το MEGA, στην περιοχή αυτή οι Τούρκοι έχουν να εμφανιστούν με ανάλογη άσκηση πάνω από 6 μήνες, με την κίνηση αυτή να είναι -ίσως- ενδεικτική των προθέσεών τους το επόμενο διάστημα.  Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τα σενάρια για ένα θερμό καλοκαίρι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments