Διεθνή

Astrazeneca θάνατος: Πέθανε γυναίκα 54 ετών

Astrazeneca θάνατος: Πέθανε γυναίκα 54 ετών
Astrazeneca θάνατος: Έφυγε από την ζωή γυναίκα 54 ετών στο Κέμπεκ του Καναδά από το σκεύασμα της φαρμακευτικής, η οποία βρισκόταν σε καλή φυσικά κατάσταση.

Νέος θάνατος από το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτή την φορά στον Καναδά. Ακόμα, στον Καναδά έχει εμφανιστεί άλλος ένας θάνατος από θρόμβωση. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει μήνυση ενάντια στην φαρμακευτική εταιρεία λόγω της καθυστερημένης παράδοσης των δόσεων του εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, την Μεγάλη Τρίτη ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φρανσουά Λεγκό, ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα 54 ετών κατέληξε στον Καναδά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο, μετά από τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Astrazeneca.

Πρώτος θάνατος με θρομβοεμβολικό επεισόδιο

Είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στον Καναδά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. «Με θλίψη μου έμαθα ότι μια γυναίκα 54 ετών σε άριστη φυσική κατάσταση πέθανε επειδή εμβολιάστηκε. Είναι δύσκολο να το αποδεχτείς» ανέφερε ο Λεγκό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Ο Δρ Οράσιο Αρούντα, διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Κεμπέκ, επιβεβαίωσε ότι η γυναίκα υπέστη εγκεφαλική θρόμβωση και, μολονότι της χορηγήθηκε ιατρική θεραπεία, απεβίωσε.

Ο θάνατος αυτός δεν θα αλλάξει τη στρατηγική των εμβολιασμών στο Κεμπέκ, διευκρίνισε. «Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν σοβαρές επιπλοκές, μία ανά 100.000 [δόσεις], αλλά θυμηθείτε ότι μέχρι σήμερα έχουμε εμβολιάσει με το AstraZeneca περισσότερους από 400.000 ανθρώπους», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας του Κεμπέκ, Κριστιάν Ντιμπέ. Στο Κεμπέκ το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε άτομα άνω των 45 ετών.

Τέσσερα περιστατικά θρομβοεμβολών

Μόνο τέσσερις περιπτώσεις θρομβοεμβολών με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έλαβε και ο ίδιος την πρώτη δόση του AstraZeneca την Παρασκευή. Νωρίτερα, ο Τριντό ανακοίνωσε ότι 60 στρατιωτικοί θα σταλούν για να ενισχύσουν τις υπηρεσίες υγείας στη Νέα Σκωτία, στον ανατολικό Καναδά, όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα.

Χθες εστάλησαν 30 νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό στο Οντάριο, επαρχία τα νοσοκομεία της οποίας έχουν κατακλυσθεί από ασθενείς. Στο Κεμπέκ, την επαρχία που μετρά τους περισσότερους θανάτους από την αρχή της πανδημίας, η κατάσταση βελτιώνεται, διαβεβαίωσε ο Φρανσουά Λεγκό. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου στο Μόντρεαλ, θα ξεκινά από την Δευτέρα στις 21:30, αντί για τις 20:00 που είναι μέχρι τώρα.

Αναστολή των εμβολιασμών σε όσους είναι κάτω των 55

Στα τέλη του Μαρτίου, η εθνική συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμού είχε συστήσει στις επαρχίες να αναστείλουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 55 ετών, ωσότου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος. Έπειτα από την κατά γενική ομολογία αργή έναρξή της, η εκστρατεία ανοσοποίησης οδεύει να επιταχυνθεί στον Καναδά. Μέχρι χθες, το 23,3% του καναδικού πληθυσμού είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Όμως ταυτόχρονα, η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ανάγκασε το τελευταίο διάστημα τις επαρχίες να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Το Οντάριο – που καταγράφει μέχρι εδώ τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων – ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρατείνει το lockdown ως τη 19η Μαΐου. Τα σύνορα ανάμεσα στο Κεμπέκ και στη Μανιτόμπα θα είναι κλειστά – δεν θα επιτρέπονται παρά μόνο οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις – από αύριο Δευτέρα. Ως χθες, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον Καναδά ανερχόταν σε 23.500 νεκρούς επί συνόλου 1,1 εκατ. κρουσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments