Κόσμος

Εκλογές Βουλγαρία: Σε πολιτικό αδιέξοδο η χώρα

Εκλογές Βουλγαρία: Σε πολιτικό αδιέξοδο η χώρα
Εκλογές Βουλγαρία: Αν και το κόμμα του προηγήθηκε στις εκλογές, ο Μπόικο Μπορίσοφ είχε προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών για την επόμενη μέρα.
Εκλογές Βουλγαρία: Αν και το κόμμα του προηγήθηκε στις εκλογές, ο Μπόικο Μπορίσοφ είχε προτείνει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών για την επόμενη μέρα.

Πριν από λίγο καιρό διεξήχθησαν οι εκλογές στην Βουλγαρία. Έπειτα από μία δύσκολη χρονιά πολιτικά, με διαδηλώσεις και πανδημία, οι Βούλγαροι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους. Με βάση τα αποτελέσματα οι Βούλγαροι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ. Χωρίς όμως να ο ίδιος να μπορεί να συγκροτήσει Κυβέρνηση χωρίς την συνεργασία άλλων κομματικών σχηματισμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο με στόχο να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, μετά την αποτυχία τριών διαφορετικών κομμάτων να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Ράντεφ

«Την επόμενη εβδομάδα θα διαλύσω το κοινοβούλιο και θα ορίσω την ημερομηνία της νέας ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο αρχηγός του κράτους.

Οι βουλευτικές εκλογές της 4ης Απριλίου ανέδειξαν ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Το Gerb, το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ήρθε πρώτο, αλλά κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι τρέφει την ενδημική διαφθορά στη χώρα και δεν βρήκε εταίρους για να κυβερνήσει.

Οι διαδηλώσεις και οι προσπάθειες για την συγκρότηση Κυβέρνησης

Το ίδιο συνέβη με το λαϊκιστικό κόμμα του τηλεοπτικού παρουσιαστή και τραγουδιστή Σλάβι Τριφόνοφ, το οποίο έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, όμως δεν είχε αρκετές έδρες μαζί με τους δύο άλλους σχηματισμούς διαμαρτυρίας για να οικοδομήσει έναν σταθερό συνασπισμό.

Οι σοσιαλιστές, που ήρθαν τρίτοι, εγκατέλειψαν επίσης την προσπάθεια να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Στη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πληθυσμό σχεδόν 7 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε σημειωθεί πέρυσι το καλοκαίρι ένα σημαντικό κύμα διαδηλώσεων. Ο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, είχε εντούτοις αρνηθεί να παραιτηθεί.

Η πρόταση Μπορίσοφ για Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο Μπόικο Μπορίσοφ, είχε προτείνει να σχηματιστεί διακομματική νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών. Ο λόγος είναι ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν, το κόμμα του, το GERB (κεντροδεξιά), καταγράφει προβάδισμα μεν χωρίς την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο δε.

«Προτείνω ειρήνη – ας αξιοποιήσουμε τους ειδικούς (…) και ας αντιμετωπίσουμε την πανδημία (του νέου κορωνοϊού) ώστε να μπορούμε να ατενίσουμε ξανά το μέλλον με αισιοδοξία», είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments