Διεθνή

Εκλογές Ισπανία: Αποχωρεί από την πολιτική ο Ιγκλέσιας

Εκλογές Ισπανία: Αποχωρεί από την πολιτική ο Ιγκλέσιας
Εκλογές Ισπανία: Μετά από τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι Podemos στις περιφερειακές κάλπες, ο Ιγκλέσιας αποχωρεί από την πολιτική.

Υπό την σκιά της εκστρατείας των εμβολιασμών διενεργήθηκαν οι περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία. Η χώρα προχωρά ακάθεκτη στο χτίσιμο ανοσίας έναντι του κορωνοϊού με έναν στους τέσσερις Ισπανούς έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν οι περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης, με τους Podemos να σημειώνουν μία συντριπτική ήττα. Το ποσοστό του κόμματος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 7%. Αμέσως μετά ο αρχηγός του κόμματος ανέφερε ότι αποχωρεί από την πολιτική. Από την άλλη, φανερή νικήτρια της βραδιάς ήταν η Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το ανερχόμενο αστέρι στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), που κέρδισε σχεδόν το 45% των ψήφων.

Η παραίτηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Μετά την μεγάλη νίκη της Αγιούζο και την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος του, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανέφερε ότι «Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι». Αυτή ήταν η δήλωση του   σε δημοσιογράφους αργά την Τρίτη αφού έμαθε τα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως τραγωδία.

Ο Ιγκλέσιας ίδρυσε τους Podemos τον Ιανουάριο του 2014 για να συγκεντρώσει την ψήφο των Ισπανών εξοργισμένοι από μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Τον Μάιο του 2014 κέρδισε μια θέση ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το 2016, ο Ιγκλέσιας πέτυχε το καλύτερο του αποτέλεσμα αφού δημιούργησε μια συμμαχία από αριστερά κόμματα που ονομάζεται Unidas Podemos.

Η μεγάλη νίκη της Αγιούσο

Με περισσότερο από το 70% των ψήφων να έχουν ήδη καταμετρηθεί, το Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, δείχνει πως κερδίζει τις εκλογές στην Κοινότητα της Μαδρίτης και η υποψήφιά του, Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, χρειάζεται την υποστήριξη του Vox για να επανεκλεγεί περιφερειακή πρόεδρος στην πρωτεύουσα.

Με την καταμέτρηση αυτού του ποσοστού των ψήφων, το συντηρητικό κόμμα «σαρώνει», επαληθεύοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, φτάνει τις 64 έδρες και ξεπερνά το αριστερό μπλοκ, το οποίο μένει στις 59. Μετά την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων, που «έδειξαν» νίκη της Αγιούσο, ο εκπρόσωπος του Vox τόνισε πως «οι έδρες του κόμματος είναι στη διάθεση της Αγιούσο για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments