Διεθνή

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Αρνητική στην άρση της πατέντας των εμβολίων

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Αρνητική στην άρση της πατέντας των εμβολίων
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε αρνητική στην πρόταση του Τζο Μπάιντεν να αρθεί η πατέντα για τα εμβόλια για την Covid-19.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιν τάχθηκε ουσιαστικά απέναντι στην πρόταση του Τζο Μπάιντεν για άρση της πατέντας στα εμβόλια. Θυμίζουμε ότι υπέρ της πρότασης του Αμερικανού προέδρου έχει ταχθεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ απόσταση από το συγκεκριμένο αίτημα κρατούν πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως έγινε γνωστό σήμερα Παρασκευή 7 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια για την Covid-19 να εξάγουν την παραγωγή τους, όπως κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να συζητούν για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα σκευάσματα αυτά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, είπε ότι οι συζητήσεις για την άρση αυτή δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου για την Covid-19 βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

«Μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσε αμέσως την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Κατά της άρσης της πατέντας είχε ταχθεί και η Γερμανία, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελλάδα. Το θέμα είχε προγραμματιστεί για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Αρνητική στην άρση της πατέντας των εμβολίων

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Αρνητική στην άρση της πατέντας των εμβολίων

Να θυμίσουμε ότι χθες η πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναφερθεί στον ρυθμό των εμβολιασμών στην Ευρώπη. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε μέσω Twitter στη διανομή των 200 εκατομμυρίων δόσεων από την Ευρωπαΐκή Ένωση στα κράτη μέλη, κάνοντας λόγο πως κάθε δευτερόλεπτο εμβολιάζονται 30 Ευρωπαίοι.

«Οι 200 εκατομμύρια δόσεις που έχουν διανεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτουν πάνω από τους μισούς ενήλικες για να εμβολιαστούν με μια δόση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει διανείμει 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, μέχρι τώρα, στους Ευρωπαίους πολίτες».

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μία επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσους την επικρίνουν για ολιγωρία στο κλείσιμο συμφωνιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments