Ελλάδα

Σχολεία κορωνοϊός: Από την τακτική «ακορντεόν», στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Σχολεία κορωνοϊός: Από την τακτική «ακορντεόν», στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία
Σχολεία κορωνοϊός: Εδώ και ένα χρόνο περίπου, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν με τους μαθητές να καλούνται να αναπροσαρμόζονται συνέχεια.

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει και τα σχολεία τα οποία ανοιγοκλείνουν και για μια ακόμα φορά οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, με την ελληνική κυβέρνηση και τους ειδικούς να έχουν ως «όπλο» τα self tests και τους εμβολιασμούς με σκοπό το άνοιγμα να είναι δια ζώσης και σταθερό χωρίς αυτό να σημαίνει πως ότι δεν θα υπάρξει προσαρμοστικότητα οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθεί.

«Αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια. Τα πάντα μπορεί να ανατραπούν», είχε δηλώσει ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, στις αρχές του 2021, όταν μόλις είχαμε βγει από μια περίοδο γιορτών και η επιδημιολογική κατάσταση ήταν σε κρίσιμο στάδιο.

«Άνοιξε, κλείσε» από πέρυσι

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για όλη τη χώρα, ανακοινώθηκε και το κλείσιμο των σχολείων με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικού και τους γονείς να μπαίνουν σε μια διαδικασία εκμάθησης ενός νέου τρόπου ζωής, της τηλεκπαίδευσης. Στην αρχή ήταν δύσκολο με τους διστακτικούς μαθητές να καλούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα καθημερινότητα.

Δύο μήνες αργότερα, με συγκεκριμένους κανόνες για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού πήραν την απόφαση να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες από τις 11 Μαΐου του 2020, ημερομηνία κατά την οποία επιστρέφουν στις τάξεις, με τμήματα χωρισμένα στα δύο, όμως, ώστε οι μαθητές να μην είναι πολλοί ανά τάξη.

Και λίγο αργότερα, έφτασε το καλοκαίρι οπότε αναγκαστικά και τα σχολεία έπρεπε να κλείσουν. Το φθινόπωρο όμως, έφτασε και όλοι είχαν αγωνία το πώς θα γίνει η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες. Δεν… άντεξαν ωστόσο πολύ καθώς τον Νοέμβριο ανακοινώθηκε νέο lockdown, το οποίο από «μίνι», εξελίχθηκε σε διαρκείας.

Πάντως, δεν ήταν μόνο ο κορωνοϊός που έπρεπε να τιθασευτεί το περασμένο φθινόπωρο αλλά και η κακοκαιρία «Ιανός» που εμπόδισε την εκπαιδευτική διαδικασία να λειτουργήσει εκ νέου καθώς και οι καταλήψεις που είχαν μεγάλη διάρκεια. Και στο μεσοδιάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι και την άνοιξη του 2021, το υπουργείο Παιδείας προέβη σε πολλές ανακοινώσεις και αποφάσεις για το ποιες σχολικέ βαθμίδες ανοίγουν, πότε επαναλειτουργούν και πώς θα γίνονται τα μαθήματα με την τηλεκπαίδευση να υπάρχει πάντα σαν λύση.

Το πιεσμένο σύστημα επιδρούσε στα σχολεία

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV είχε βρεθεί εκείνη την περίοδο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, ο οποίος σχολίασε τις τότε εξελίξεις του κορωνοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας πως πλέον «η κατάσταση είναι δύσκολα ελεγχόμενη» και πως δεν αποκλείει ακόμη και κλείσιμο των σχολείων «γιατί είναι πολύ πιεσμένο το σύστημα» ενώ όπως είχε πει, αν και «δεν φαίνεται να είναι πηγή υπερμετάδοσης», πάντα υπήρχε στο «τραπέζι» το κλείσιμο των σχολικών μονάδων «γιατί είναι πολύ πιεσμένο το σύστημα».

Το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας ωστόσο, πάντα αφορούσε ανοιχτά σχολεία μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεπαν, με την αύξηση στα κρούσματα να επηρεάζει κάθε δραστηριότητα. Όπως έχει επισημάνει πολλές φορές και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία. «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών», είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου.

Ανοίγουν τα σχολεία με νέα μέτρα

Και τώρα, από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Επίσης, λειτουργούν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και όλων των τύπων τα λύκεια. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Πάντως, δεν σταματούν παλαιότερα μέτρα όπως μάσκα και πλύσιμο χεριών. Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επεσήμανε ότι «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments