Διεθνή

Ερντογάν Ισραήλ: Να σταματήσει η τρομοκρατία τους

Ερντογάν Ισραήλ: Να σταματήσει η τρομοκρατία τους
Ερντογάν Ισραήλ: Λάβρος ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά του Ισραήλ σε ανακοίνωση του μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Παλαιστίνη.

Μύδρους εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ μετά από συνομιλίες που είχε με την Παλαιστίνη. Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα είχαν σημειωθεί επεισόδια στην Πλατεία των Τζαμιών μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν,  είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τη Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Ερντογάν Ισραήλ

Οι συνομιλίες

Στη διάρκεια των συνομιλών, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι «πάντα υποστηρικτής του σκοπού των Παλαιστινίων, θα υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους αδελφούς της και θα προστατεύει την αξιοπρέπεια της Ιερουσαλήμ».

Ακόμη, τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κινητοποιήσει ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό, για να σταματήσει την τρομοκρατία και την «κατοχή» που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Ακόμη, κατήγγειλε τον διωγμό Παλαιστινίων, που γίνεται «με τον πιο σκληρό τρόπο», χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ «τρομοκρατικές».

Νέα επεισόδια στην Ημέρα της Ιερουσαλήμ

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος. Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων της τάξης που είχαν πάρει θέσεις στο εσωτερικό της πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ που ονομάζεται από τους εβραίους Όρος του Ναού.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε επίσης δεκάδες τραυματίες να απομακρύνονται από την πλατεία μέσα σε ασθενοφόρα. «Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις» στην πλατεία, περίπου πενήντα από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος με σύντομο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωση πως εργάζεται για να καταστείλει τις βιαιότητες στην πλατεία, αλλά και «σε άλλους τομείς της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ».

Τα επεισόδια της προηγούμενης Παρασκευής

«Η προσευχή συνεχίζεται όπως συνήθως» στο Τείχος των Δακρύων, που γειτονεύει με την πλατεία, αλλά «δεν θα αφήσουμε εξτρεμιστές να απειλήσουν την ασφάλεια του κοινού», πρόσθεσε.

Το βράδυ της Παρασκευής περισσότερα από 200 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστινίους στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σάββατο και την Κυριακή, η ηρεμία επέστρεψε στην πλατεία, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς αστυνομικούς σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments