Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 15/5: Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση

Κρούσματα σήμερα 15/5: Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση
Κρούσματα σήμερα 15/5: Οι ειδικοί απαντούν στο πότε θα δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα για σήμερα (15/5) θα ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την ίδια η άρση του lockdown έφερε μεγάλη αύξηση στις μετακινήσεις, καθώς μετά από το πολύμηνο lockdown, αρκετοί είναι οι πολίτες που επιθυμούσαν να μεταβούν είτε στα χωριά τους, είτε να κάνουν κάποιο ταξίδι αναψυχής. Η εξέλιξη αυτή γεννά ερωτηματικά, για το πως θα κινηθούν τα κρούσματα τον πρώτο καιρό μετά το άνοιγμα.

Κρούσματα σήμερα 15/5: Πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα δούμε μια αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο. «Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους», είπε και συμπλήρωσε ότι χτες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ό,τι υπολόγιζαν τα μοντέλα. «Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα», εκτίμησε, ενώ επεσήμανε σχετικά με τις μεταλλάξεις, πως η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος. Ανέφερε, επίσης, ότι φαίνεται πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να περάσει σε ένα βαθμό την ανοσία. Κρούσματα σήμερα 15/5

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οριζόντιο κλείσιμο γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του». Τόνισε ωστόσο, ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε. «Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.

Μιλώντας στο Mega η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με την αγωνία που προκαλεί η μαζική άρση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα, την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει το άνοιγμα του τουρισμού είπε «εμείς θα προσπαθήσουμε το ποτάμι να μη γυρίσει πίσω, αυτός είναι ο στόχος όλων μας.»

Κρούσματα σήμερα 15/5

Κρούσματα σήμερα 15/5: Η επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε μείωση στο ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, τόσο σε απλές κλίνες, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά. Ο δείκτης Rt στην επικράτεια είναι 0,83.

Την τελευταία εβδομάδα επίσης, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη, οπότε η προσέλευση για τεστ ήταν μικρότερη λόγω των αργιών. Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης για ακόμα μια εβδομάδα. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments