Διεθνή

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Πώς καθιερώθηκε

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Πώς καθιερώθηκε
Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Από Εθνική Ημέρα Αγνοούμενων Παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της εξαφάνισης ενός 6χρονου αγοριού, έγινε Παγκόσμια το 2001.

Η 25η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών. Το 1983, ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως Εθνική Ημέρα Αγνοούμενων Παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της εξαφάνισης του Έιταν Πατζ, ημέρα που το 2001 καθιερώθηκε και παγκόσμια.

Η εξαφάνιση του Έιταν

Το πρωί της 25ης Μαΐου 1979, ο 6χρονος Έιταν έφυγε μόνος του από το διαμέρισμα της οικογένειας στη συνοικία Σόχο, με σκοπό να περπατήσει δύο τετράγωνα και να επιβιβαστεί στο σχολικό του λεωφορείο, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Στο σχολείο ο δάσκαλος του Έιταν παρατήρησε την απουσία του, αλλά δεν την ανέφερε στον διευθυντή. Όταν ο Έιταν δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά το σχολείο η μητέρα του, Τζούλι, κάλεσε την αστυνομία. Αρχικά, οι ντετέκτιβ θεώρησαν τους γονείς του ως πιθανούς ύποπτους, αλλά γρήγορα απέκλεισαν πιθανή συμμετοχή τους στην εξαφάνιση.

Το ίδιο βράδυ ξεκίνησαν εντατικές έρευνες με τη συμμετοχή περίπου 100 αστυνομικών και μιας ομάδας κυνηγόσκυλων. Η αναζήτηση συνεχίστηκε για εβδομάδες. Οι γείτονες και η αστυνομία πραγματοποίησαν εξονυχιστικές έρευνες στην πόλη και τοποθέτησαν αφίσες με τη φωτογραφία του Έιταν, αλλά τα στοιχεία ήταν λίγα. Ο πατέρας του Έιταν, Στάνλεϊ, ήταν επαγγελματίας φωτογράφος και διέθετε μια συλλογή φωτογραφιών του γιου του που ο ίδιος είχε τραβήξει. Οι φωτογραφίες του Έιταν τυπώθηκαν σε αμέτρητες αφίσες και χαρτόκουτα γάλακτος και προβλήθηκαν επίσης, σε γιγαντοοθόνες στην Times Square.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν άνοιξε επίσημα εκ νέου την υπόθεση στις 25 Μαΐου 2010. Στις 19 Απριλίου 2012 η αστυνομία πραγματοποίησε εκσκαφές σε ένα υπόγειο κοντά στο σπίτι του Έιταν. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε ανακαινιστεί λίγο μετά την εξαφάνισή του το 1979 και χρησιμοποιούταν ως εργαστήριο και αποθηκευτικός χώρος ενός τεχνίτη. Μετά από μια τετραήμερη έρευνα, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δεν βρέθηκε τίποτα συγκεκριμένο.

Τον στραγγάλισε ένας 18χρονος

Στις 24 Μαΐου 2012, ο αστυνομικός Διοικητής της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση ένας άντρας ο οποίος είχε ομολογήσει την εμπλοκή του στην εξαφάνιση του 6χρονου. Ο άντρας, που ταυτοποιήθηκε ως ο 51χρονος Πέντρο Χερνάντεζ ομολόγησε τον στραγγαλισμό του παιδιού και την περίοδο εξαφάνισης του Έιταν είχε ηλικία 18 ετών και εργαζόταν σε ένα μίνι μάρκετ. Ο Χερνάντεζ δήλωσε ότι έριξε τη σορό του παιδιού στα σκουπίδια και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες δολοφονίας δεύτερου βαθμού αν και η ​​αστυνομία εκείνη την περίοδο δεν είχε απτά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ομολογία του.

Το 2012 ο κουνιάδος του Χερνάντεζ, Χοσέ Λόπεζ, δήλωσε στην αστυνομία ότι πίστευε πως ο Χερνάντεζ ήταν πράγματι υπεύθυνος για την εξαφάνιση του Έιταν. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο Χερνάντεζ φέρεται να ομολόγησε δημόσια στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ευρισκόμενος σε μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Νιου Τζέρσεϊ, ότι δολοφόνησε τον Έιταν. Στις 14 Νοεμβρίου 2012, ένα σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη βρήκε τον Χερνάντεζ ένοχο για τις κατηγορίες δολοφονίας δεύτερου βαθμού και απαγωγής πρώτου βαθμού.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο Χερνάντεζ διαγνώστηκε με σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας, η οποία οδηγεί σε ψευδαισθήσεις, και υποστήριξε επίσης, ότι ο Χερνάντεζ έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ) και βρίσκεται «στο όριο της πνευματικής αναπηρίας». Η δίκη του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και κατέληξε σε κακοδικία τον Μάιο, όταν ένας από τους 12 ενόρκους διαφώνησε. Νέα δίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2017 όταν οι ένορκοι έκριναν τον Χερνάντεζ ένοχο για δολοφονία και απαγωγή. Ο Χερνάντεζ καταδικάστηκε στις 18 Απριλίου 2017 σε κάθειρξη από 25 έτη μέχρι ισόβια.

Οι εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα

Συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων διαχειρίστηκε, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως και πέρυσι, η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης, που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά».

Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments