Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Σε επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις

Σύνοδος Κορυφής: Σε επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις
Σύνοδος Κορυφής: Στα συμπεράσματα τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στην ΕΕ.

Συνεδρίασε η Σύνοδος Κορυφής σχετικά με την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ. Να θυμίσουμε πως είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις σχετικά με την “αεροπειρατεία” που έγινε την Δευτέρα στην Λευκορωσία.  Ακόμη, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στο πιστοποιητικό κορωνοϊού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο περιστατικό που αφορά την εκτροπή της πτήσης της Ryanair στη Λευκορωσίαζητώντας να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα της Συνόδου, την επιτάχυνση του εμβολιασμού στην ΕΕ και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επιτρέψουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

“Οι προσπάθειες για το Πιστοποιητικό πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι”

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο. «Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την ΕΕ», τονίζουν οι «27».

Σε ό,τι αφορά το Πιστοποιητικό COVID, οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι». Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Covid και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

“Ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης”

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης». «Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό», τονίζουν οι «27».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του χρόνου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

Ποιες κυρώσεις εξετάζει η Ευρώπη για την Λευκορωσία

Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι Ευρωπαίους αξιωματούχους, στη διάσκεψη των «27» θα συζητηθούν αρκετές επιλογές, όπως:

  • η απαγόρευση στα αεροσκάφη της Belavia, του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, να προσγειώνονται στα αεροδρόμια των κρατών – μελών της Ε.Ε.
  • η ανακήρυξη του εθνικού εναέριου χώρου της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή, κίνηση που ισοδυναμεί επί της ουσίας με αποκλεισμό πτήσεων πάνω από τη χώρα
  • η επέκταση κυρώσεων που έχουν επιβληθεί παλαιότερα – για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων – σε αξιωματούχους του Μινσκ, όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Τις πρώτες δύο επιλογές, άλλωστε, ανέδειξε και το Παρίσι, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων η αναστολή πτήσεων πάνω από τη Λευκορωσία, καθώς και ο «αποκλεισμός» της Belavia.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments