Οικονομία

S&P: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων

S&P: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων
S&P: Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μην επηρεαστεί και να απορροφήσει μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μην επηρεαστεί και να απορροφήσει μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων.

Ο οίκος σημειώνει πως τόσο 18 αναπτυγμένες οικονομίες όσο και η Ελλάδα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η δαπάνη της Ελλάδας για τόκους θα αυξανόταν το 2023 από το 2,5% του ΑΕΠ που είναι το βασικό σενάριο του S&P στο 2,8% σε περίπτωση αύξησης του κόστους δανεισμού κατά μία ποσοστιαία μονάδα (100 μ.β.) και στο 3,1% σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Από τις 18 αναπτυγμένες χώρες, μόνο τρεις θα έβλεπαν τη δαπάνη τους για τόκους να αυξάνεται περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το βασικό σενάριο: Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Πορτογαλία, ενώ το ίδιο έτος μόνον η Ιταλία και η Ιαπωνία θα πλήρωναν πάνω από το 3,7% του ΑΕΠ για τόκους, λόγω του υψηλού επιπέδου του χρέους τους.

Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως 4% σε μια πενταετία προβλέπει η S&P

Ανάπτυξη έως 4,1% για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάλιστα, σε μια πενταετία προβλέπει ύψος 750 δις. ευρώ με τα οποία θα στηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα των πιο χρεωμένων χωρών.

Αναλυτές του S&P αναφέρουν : «Θεωρούμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι υποστηρικτικό της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών, αν και η ικανότητα των εθνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξαρτάται από την άρση των οικονομικών ανισορροπιών που έχουν επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας».

Ο S&P ανέφερε ότι το σενάριό του για επιπλέον ανάπτυξη 4,1% υποθέτει ότι θα χρησιμοποιηθεί το 91% των διαθέσιμων χρημάτων. Από τα τακτικά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, μόνο το 51% των διαθέσιμων χρημάτων είχαν απορροφηθεί λόγω της γραφειοκρατίας. Αν αυτό το πρότυπο συνεχισθεί, η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 1,5% «με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών», σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments