Πολιτική

Δένδιας: Ο ρόλος της Ελλάδας στις σχέσεις Ευρώπης Αφρικής

Δένδιας: Ο ρόλος της Ελλάδας στις σχέσεις Ευρώπης Αφρικής
Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος είχε επισκεφθεί τη Ρωσία την Δευτέρα. Σχετικά με το Μεσανατολικό ο υπουργός Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι οι τουρκικές δηλώσεις δεν βοηθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα, ως κεντρικός ομιλητής, σε διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής και η Ομάδα Αφρικανών πρέσβεων στην Αθήνα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ημέρας της Αφρικής, που έχει καθιερωθεί διεθνώς να εορτάζεται στις 25 Μαΐου, ημέρα της επετείου ίδρυσης της Αφρικανικής Ένωσης το 1963 (ως Οργανισμός Αφρικανικής Ένωσης τότε).

Νίκος Δένδιας

Η ημερίδα

Η διαδικτυακή ημερίδα είχε αντικείμενο τη θεματική τής Αφρικανικής Ένωσης για το 2021 «Τέχνες, Πολιτισμός και Κληρονομιά» και σε αυτήν συμμετείχε, επίσης, μεταξύ άλλων, η επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για θέματα Υγείας, Ανθρωπιστικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, Amira Elfadil Mohammed Elfadil.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε το ρόλο της Αφρικανικής Ένωσης για την ανάπτυξη, αλλά και για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της αφρικανικής ηπείρου, σημειώνοντας ειδικότερα τη δημιουργία Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου (African Continental Free Trade Area) που έχει την προοπτική να προωθήσει μία κοινή αγορά 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι παραδοσιακοί δεσμοί της Ελλάδας με τις χώρες της Αφρικής

Παράλληλα, ο υπουργός εξήρε τους παραδοσιακούς δεσμούς της Ελλάδας με τις χώρες της Αφρικής και τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις μαζί τους και πρόβαλε την πρόθεση της χώρας μας να αναβαθμίσει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές πλαίσιο. Ανέδειξε σχετικά και το άνοιγμα νέας πρεσβείας της χώρας μας στη Σενεγάλη.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον γεφυροποιό της ρόλο μεταξύ των δύο ηπείρων, στον οποίο συμβάλει και η παρουσία Ελλήνων ομογενών στις χώρες της Αφρικής.

Σχετικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας αναφέρεται στην αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας η οποία ιδανικά θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και στη στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ σε πολλούς άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζουμε μια ισχυρότερη και πιο ορατή παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πολιτικά», υπογραμμίζει, ενώ χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο East Med Gas Forum.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «γεωπολιτικά, θα αποτελούσε μια στρατηγική γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης» και σημειώνει πως η οικονομική βιωσιμότητά του, όπως και το αν είναι τεχνικά εφικτό έχουν αποδειχθεί από διεθνείς ανεξάρτητες μελέτες από εξειδικευμένες εταιρείες, συγχρηματοδοτούμενες από την ΕΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments