Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Πριν το τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Πριν το τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις
Ταμείο Ανάκαμψης: Πριν από το τέλος Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις χρημάτων στα κράτη – μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πριν από το τέλος Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις χρημάτων στα κράτη – μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι αναφέρει η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εκπρόσωπος της Επιτροπής η κ. Μάρτα Βιέζουρεκ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της απόφασης. Παράλληλα, σημείωσε τα εξής: «Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές πολύ γρήγορα και εντός του Ιουνίου», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης

Τα κράτη μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πριν τις 30 Απριλίου ανάμεσά τους και η Ελλάδα θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου και στη συνέχεια το Συμβούλιο έχει το πολύ 4 εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής. Θα χρειαστούν το πολύ δύο μήνες για να αποδεσμευτεί το ποσό της προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF) που είναι το βασικό μέσο του NextGenerationEU.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που κατατέθηκε

Η αναλυτική περιγραφή των Δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εστάλησαν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής ενότητες:

  • Μακροοικονομικά αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα
  • Συσχέτιση με τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Ευρωπαϊκές Εμβληματικές Πρωτοβουλίες, η προώθηση των οποίων αποτελεί διακριτό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
  • Ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες για όλους
  • Προϋποθέσεις και μηχανισμός εφαρμογής
  • Στήριξη των επενδύσεων μέσω του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Αποτελέσματα διαβούλευσης
  • Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου

Τι είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

Το Σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες. Η Ελλάδα, που χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δεύτερη χώρα που καταθέτει το τελικό της σχέδιο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πυρετώδη και δύσκολη δουλειά, που χρειάστηκε για να φτάσουμε ως εδώ, όλους όσους δούλεψαν μέχρι τώρα στην κοινή προσπάθεια. Τους Υπουργούς και τις ομάδες των Υπουργείων, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, τον Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλη Αργυρού, τον Γ.Γ. Συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα.

Προπαντός όμως τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και την καθοδήγησή του. Το πρώτο βήμα έγινε. Τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Το σχέδιό μας έχει την ωριμότητα που μας επιτρέπει από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε τα έργα και τις επενδύσεις του Ταμείου, με δικούς μας πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου, μετά την έγκριση του σχεδίου μας που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά η ευκαιρία για την Ελλάδα μοναδική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments