Πολιτική

Τσαβούσογλου: Έρχεται σήμερα στην Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Έρχεται σήμερα στην Ελλάδα
Τσαβούσογλου: Στη Θράκη θα βρεθεί σήμερα για ιδιωτική επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε εγρήγορση η Ελληνική διπλωματία.

Με «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη θα ξεκινήσει η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν τη Δευτέρα.

Τσαβούσογλου: Το πρόγραμμά της επίσκεψής του

Ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη αεροπορικώς το πρωί της Κυριακής και θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου και θα συναντήσει στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας στο Τουρκικό Προξενείο. Δεν θα επισκεφτεί πάντως την Ξάνθη. Μετά την Κομοτηνή, ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου στις 8 το βράδυ για το δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και με θέα την Ακρόπολη. Τσαβούσογλου

Το πρωί της Δευτέρας θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, θα ακολουθήσουν οι επίσημες επαφές με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών και θα γίνουν κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη και την χαρακτήρισε «ιδιωτική». «Η Ελλάδα είναι μία ανοικτή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ.Πελώνη. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και ευρωπαίοι πολίτες», συμπλήρωσε.

Τσαβούσογλου: Η ατζέντα της επίσκεψης

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος αξιωματούχος αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, των «Γκιουλενιστών» που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και μετ’ επιτάσεως ζητεί την έκδοσή τους και το λεγόμενο μειονοτικό. Χαμηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται το Κυπριακό καθώς η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη. Οι επαφές Τσαβούσογλου στην Αθήνα έχουν σημασία και ενόψει συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή Ερντογάν να ψάλλει στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, δεν βοηθούν το κλίμα.

Τις προϋποθέσεις για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όπως τις θεωρεί η Άγκυρα περιγράφει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για θαλάσσια σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια εκτός του Αιγαίου και προσφυγή στην Χάγη κατόπιν διμερούς συμφωνίας στα επιμέρους θέματα. Και αφού ξεκαθάρισε πως η διευθέτηση των χωρικών υδάτων θα ήταν ένα θετικό βήμα εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε την Ελλάδα και τους συμμάχους της ότι η Τουρκία είναι ικανή για όλα.

Τσαβούσογλου: Τι λένε οι Πομάκοι

“Persona non grata” χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι είναι ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια της Θράκης.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας, την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι: ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments