Οικονομία

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Τι αναφέρουν για το 2022

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Τι αναφέρουν για το 2022
ΔΝΤ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα και ιδιαίτερα αντανακλαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στα συμπεράσματα αναφέρει πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα και ιδιαίτερα αντανακλαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στα συμπεράσματα αναφέρει πως η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη 3,3% φέτος και 5,4% το 2022.

Σύμφωνα με το Ταμείο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 8,2% το 2020, λιγότερο από το αναμενόμενο δεδομένου του υψηλού βαθμού εξάρτησής της από τον τουρισμό.

Ποιοι οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης

Σύμφωνα με το ΔΝΤ και την έκθεσή του οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και η επανέναρξη του τουρισμού θα μπορέσουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Για το δημόσιο χρέος

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, το Ταμείο σημειώνει ότι παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, και ότι θα υπάρξει σταδιακή επάνοδο σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να κορυφωθεί φέτος και στη συνέχεια να μειώνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν την πανδημία.

Ποιες οι προβλέψεις του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2021

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,8% για φέτος και 5% για το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του.

Σχετικά με την ανεργία η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα στο 16,6% έναντι 16,4% το 2020 – και ότι θα μειωθεί στο 15,2% το 2022.

Όσον αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται μείωσή του από 7,4% του ΑΕΠ πέρυσι στο 6,6% το 2021 και το 3,5% το 2022. Ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει σε θετικό επίπεδο και να διαμορφωθεί στο 0,2% φέτος και το 0,8% το 2022 από -1,3% το 2020.

Παράλληλα, προέβλεψε το ΔΝΤ ότι με διαφορετικές ταχύτητες θα γίνει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τον Ιανουάριο, λόγω της καλής προσαρμογής της στα δεδομένα της εποχής του κορονοϊού, των εμβολιαστικών προγραμμάτων και των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments