Ελλάδα

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η συζήτηση για τα προνόμια

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η συζήτηση για τα προνόμια
Εμβολιασμοί: Ανοίγει σταδιακά η συζήτηση για την άρση των περιορισμών για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα μάλιστα με την ενημέρωση αναμένεται να ανοίξει στις 10 Ιουνίου η πλατφόρμα για τους 25-29 και για τα τρία εμβόλια. Να υπενθυμιστεί πως η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών είχε αναφέρει πως θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Nέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό αναμένεται να ανακοινωθεί αυτήν την Τετάρτη, την ώρα που αρχές και ειδικοί κοιτούν με ανησυχία την χαλάρωση των πολιτών και ειδικά τα πολυπληθή κορονοπάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τι γίνεται με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Προς το παρόν, η κυκλοφορία το βράδυ θα παραταθεί κατά μία ώρα, δηλαδή η απαγόρευση θα ξεκινάει από τις 01:30. Επιπλέον, όπως ήδη ανακοίνωσε το πρωί η Αριστοτελία Πελώνη, όλα δείχνουν ότι αυτό το Σαββατοκύριακο – συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου – θα επιστρέψει η μουσική στα καταστήματα της εστίασης.

Τέλος, την Τετάρτη που θα γίνουν οι ανακοινώσεις θα έχουμε νέες οδηγίες για δεξιώσεις, γάμους και βαφτίσεις. Θα αυξηθεί το όριο των ατόμων και ενδεχομένως και κάποιες άλλες οδηγίες που θα δοθούν από τώρα αλλά θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου.

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Tην ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με κάποιους επιστήμονες να δηλώνουν υπέρ της κίνησης αυτής, προειδοποιώντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει και ο κίνδυνος τέταρτου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο είναι απολύτως ορατός.

Επιστήμονες όπως οι Βασιλακόπουλος και Γώγος έκαναν την πρόταση δημόσια, οι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, κάτι που έβαλε στο τραπέζι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τους επιστήμονες ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους όπως:

  • Να μην φοράνε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Να μην χρειάζεται να κάνουν self test
  • Και να έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Η κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ληφθεί καμία τέτοια απόφαση προτού ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού τους στην Επιχείρηση Ελευθερία όλοι οι ενήλικοι.

Προνόμια σε εστιατόρια, κινηματογράφους και καφετέριες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για περισσότερα προνόμια θα αρχίσουν να «φουντώνουν» όταν φτάσει ώρα για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και άλλων κέντρων ψυχαγωγίας σε κλειστούς χώρους.

Άλλωστε στους εσωτερικούς χώρους οι πολίτες θα βγάζουν αναγκαστικά τη μάσκα προκειμένου να απολαύσουν το καφέ τους ή το φαγητό τους.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η είσοδος στους παραπάνω χώρους να είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και να επιτρέπετε σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Το πρώτο προνόμιο

Πάντως το πρώτο προνόμιο που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται και ειλημμένη απόφαση είναι η μη υποχρεωτικότητα του self test στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν αυτή την εβδομάδα.

Προνόμια και μετακινήσεις

Το επόμενο κίνητρο θα αφορά τις μετακινήσεις, όπου και εκεί σχεδιάζεται να δοθεί μία μεγαλύτερη ελευθερία. Δεν αποκλείεται δηλαδή οι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας. Κρούσματα σήμερα 24/5

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments