Διεθνή

Μπάιντεν-Πούτιν: Συνάντηση χωρίς όμως κοινή συνέντευξη Τύπου

Μπάιντεν-Πούτιν: Συνάντηση χωρίς όμως κοινή συνέντευξη Τύπου
Μπάιντεν-Πούτιν: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, μετά τη Σύνοδο της Γενεύης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει στους δημοσιογράφους χωρίς τον Ρώσο ηγέτη.

Προβληματική προμηνύεται η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, την Τετάρτη στη Γενεύη. Υπενθυμίζουμε πως στο περιθώριο της συνόδου, αναμένεται να συναντηθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από σειρά δημόσιων αντεγκλήσεων και επί προσωπικού, οι δύο ηγέτες αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι όλα τα σημεία που προκαλούν τριβή. Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα δώσει μόνος του συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. Στις συνομιλίες θα αναφερθεί στις κυβερνοεπιθέσεις με λογισμικό που προέρχονται από τη Ρωσία, στην επιθετικότητα της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, τη φυλάκιση αντιφρονούντων και άλλα θέματα, που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Μπάιντεν-Πούτιν

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σύνοδος στη Γενεύη αναμένεται να είναι «ειλικρινής και απλή», ωστόσο σημείωσε ότι η σόλο συνέντευξη Τύπου κρίθηκε από την αμερικανική πλευρά ως η κατάλληλη μορφή για επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, τόσο όσον αφορά σε τομείς που μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσο και σε τομείς που υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι στόχος της είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να καταστούν πιο «σταθερές και προβλέψιμες». Άλλωστε, τα όσα έγιναν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, τον Ιούλιο του 2018, είναι ακόμη «φρέσκο» στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα του, καθώς δήλωσε ότι αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του Πούτιν, διαψεύδοντας επί της ουσίας τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, περί παρέμβασης της ρωσικής πλευράς στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Μπάιντεν-Πούτιν

«Μάτσο» συμπεριφορά Χόλιγουντ καταλογίζει ο Πούτιν

Ο Πούτιν, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι σε αυτήν τη φάση, οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και ότι έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Τραμπ ως «εξαιρετικό και ταλαντούχο άτομο», αλλά παρορμητικό, ενώ για τον Μπάιντεν είπε ότι είναι «ριζικά διαφορετικός» από τον προκάτοχό του. Πάντως όταν ρωτήθηκε για τον χαρακτηρισμό του ως «δολοφόνο» από τον Τζο Μπάιντεν, ο Πούτιν είπε ότι έχει ακούσει δεκάδες τέτοιες κατηγορίες, αποδίδοντας σε μία «μάτσο» συμπεριφορά, που είναι κοινή στο Χόλιγουντ και στην πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν επιδιώκει σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά μια «σταθερή και προβλέψιμη σχέση». Ωστόσο σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν με ισχυρό και ουσιαστικό τρόπο εάν η ρωσική κυβέρνηση αναλάβει επιβλαβείς δραστηριότητες», σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments