Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 16/06: Σε ύφεση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 16/06: Σε ύφεση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 16/06: Από ότι όλα δείχνουν τα κρούσματα μειώνονται διαρκώς, ενώ την ίδια ώρα παρουσιάζεται μείωση και στους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Τα κρούσματα για σήμερα 16/06 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη τα κρούσματα ανήλθαν στα   835  εκ των οποίων το 397  εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε  68 νέες λοιμώξεις.

Όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν οι ειδικοί χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συστήσει την παύση των εμβολιασμών με Astrazeneca για τα άτομα που ανήκουν σε ηλικιακή ομάδα κάτω των 60. Κρούσματα σήμερα 16/06

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 18-24 με τρία διαθέσιμα εμβόλια

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για να μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και η τελευταία ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών, με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος ανέφερε πως με αυτήν την εξέλιξη σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο προγραμματισμός ραντεβού για τους πολίτες 18-24 ετών με άυλη συνταγογράφηση είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως το τελευταίο δεκαήμερο 275.000 συμπολίτες μας από όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει νέα ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ τώρα εμβολιάζονται:

  • Πολίτες άνω των 18 ετών με Johnson &Johnson
  • Πολίτες άνω των 25 ετών
  • Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου
  • Εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας
  • Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έκανε χθες τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η δήλωση αυτή του κ. Κικίλια ήρθε μία μέρα μετά τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca η οποία είναι να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα ολοκληρώσουν κανονικά τον εμβολιασμό τους με μια δεύτερη δόση του ίδιου σκευάσματος.

Από την πρόβλεψη αυτή εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα, για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Πόσο απροστάτευτος θα μείνει κάποιος αν δεν κάνει τη β’ δόση του AstraZeneca

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» επισήμανε ότι όρια στην Ελλάδα μπήκαν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και του ιικού φορτίου σε συνάρτηση με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μάλιστα, κάλεσε τους 470.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη, καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων.

Εξήγησε δε ότι αν κάποιος δεν κάνει και τη δεύτερη δόση, θα είναι καλυμμένος σε ποσοστό μόνο 45%-50% και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας που απαιτεί το 75%-80% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 236 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ σε νεαρές ηλικίες, με απλά συμπτώματα υπογραμμίζοντας ότι «και στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες αναφορές, οι οποίες διερευνώνται, αλλά δεν έχουμε ακόμα σαφή αριθμό».

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τόνισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «δικαιώματα». Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν, γιατί όταν ο καιρός αλλάξει τον χειμώνα και θα ευνοεί τον ιό, κάποιος που θα πάει σε ένα εστιατόριο θα είναι ασφαλής και δε θα φοβάται μήπως ο διπλανός του είναι ασυμπτωματικός. Ερωτηθείσα αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να «πετάξουν» τις μάσκες τους τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, απάντησε ότι ακόμα δεν μπορεί να γίνει, γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό ανοσίας.

Το 4ο κύμα πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό των εμβολιασμών

Να υιοθετηθούν άμεσα κίνητρα από την κυβέρνηση που θα ευαισθητοποιήσουν όλους όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν ζητά η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Δεν αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων με ευχολόγια και νόμους για υποχρεωτικότητα. Αυτή είναι η ένσταση μου. Πρέπει να βρούμε άλλα κίνητρα που θα συγκινήσουν και θα οδηγήσουν τους λειτουργούς υγείας -πρώτα απ’ όλους- να εμβολιαστούν και τους πολίτες που παραμένουν αρνητές του εμβολίου ή αναποφάσιστοι. Οι λειτουργοί υγείας παίζουν σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στο να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί», αναφέρει στο iefimerida.gr.

Σχολιάζοντας σχετικά, υπενθυμίζει ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα οδήγησε σε επιδημία ιλαράς και απώλεια παιδιών στην Καλιφόρνια. Μέχρι πρόσφατα, όπως λέει, δεν υπήρχε υποχρεωτικότητα του εμβολίου και όπου υπήρχε πχ. στους υγειονομικούς δεν εφαρμοζόταν.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης, στα οποία αναφέρεται η κυρία Λινού, πριν από αρκετά χρόνια κατά την πανδημία της γρίπης. «Ως Ινστιτούτο PROLΕPSIS είχαμε συλλέξει πληροφορίες για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους λειτουργούς υγείας σε δέκα χώρες καθώς και ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είχαμε συγκεντρώσει ερωτηματολόγια από 5.000 λειτουργούς υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα. Ενώ, το 77% των γιατρών και το 60% των νοσηλευτών τάσσονταν υπέρ της υποχρεωτικότητας, στην ουσία λιγότερο από 50% το είχαν εφαρμόσει.

Και μάλιστα για εμβόλια όπως η ηπατίτιδα που είναι πολύ σοβαρό για έναν επεμβατικό γιατρό να κολλήσει από ασθενή. Ακόμα και για τη γρίπη στην Ελλάδα, τότε που είχαμε την πανδημία, είχε εμβολιαστεί λιγότερο από το 30% των λειτουργών υγείας», τονίζει. Σημαντικό ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, είναι να εκπαιδευτούν σωστά οι γιατροί, όχι μόνο για την ανάγκη του εμβολιασμού, αλλά και για τον τρόπο επικοινωνίας της ανάγκης αυτής με τους ασθενείς.

25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο

Περί τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα έχουν αναγερθεί στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Σημείωσε ακόμη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ότι τα περιστατικά αφορούν μεγάλους ανθρώπους ενώ τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Η κ. Παπαευαγγέλλου, πρόσθεσε επίσης ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca σχολίασε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Τέλος η δωρεάν χορήγηση των self test από τα φαρμακεία της Αττικής

Τη διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΦΣΑ οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς «εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test», αλλά και η κυβέρνηση αντί να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των φαρμακοποιών «βάζει και καινούργιο χαράτσι», σημειώνοντας ότι «το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments