Κόσμος

FDA: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

FDA: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους
FDA: «Πρέπει να το κάνουμε άμεσα για τους ανοσοκατεσταλμένους», δήλωσε την Πέμπτη ο Άντονι Φάουτσι.
FDA: «Πρέπει να το κάνουμε άμεσα για τους ανοσοκατεσταλμένους», δήλωσε την Πέμπτη ο Άντονι Φάουτσι.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε «πράσινο φως» για τη χορήγηση μιας επιπλέον δόσης εμβολίου κατά της Covid σε ανοσοκατεσταλμένους, για τους οποίους οι δυο δόσεις ενδέχεται να μην παρέχουν την ενδεδειγμένη προστασία. Η απόφαση αυτή αφορά άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα των Moderna και Pfizer. Χορήγηση τρίτης δόσης έχει ήδη ξεκινήσει το Ισραήλ.

FDA: Τι δηλώνει για την απόφαση ο Φάουτσι

«Πρέπει να το κάνουμε άμεσα για τους ανοσοκατεσταλμένους», δήλωσε την Πέμπτη ο Άντονι Φάουτσι στο CBS, προαναγγέλοντας, ουσιαστικά, αυτή την εξέλιξη. Λίγες ώρες αργότερα, ο FDA τροποποίησε τις άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης και για τα δύο εμβόλια, «για να επιτρέψει τη χορήγηση μιας πρόσθετης δόσης σε ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συγκεκριμένα, σε δέκτες μοσχευμάτων στερεών οργάνων ή σε εκείνους που έχουν διαγνωστεί με καταστάσεις που θεωρούνται ότι έχουν ισοδύναμο επίπεδο ανοσοκαταστολής».

FDA

Πλέον, το CDC πρέπει με τη σειρά του να εκδώσει σύσταση για τη χορήγηση τρίτης δόσης, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα, ώστε να συζητήσει το θέμα και να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις στο CDC. Σημειώνεται πως, περίπου το 3% των Αμερικανών ενηλίκων έχουν ανοσολογική ανεπάρκεια, ωστόσο αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με στοιχεία από το CDC, το 44% των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω Covid, παρά το γεγονός πως έχουν εμβολίαστεί πλήρως.

CDC: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA για τις εγγύους

Τα εγκεκριμένα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού (Pfizer/BioNTech και Moderna) «είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» για τις εγκύους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC). Είναι η πρώτη φορά που το CDC τάσσεται, με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων, κάτι που ήδη έχει κάνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ, παρά τις καθησυχαστικές διαπιστώσεις, έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόνο το 23% των εγκύων 20 έως 49 ετών, ποσοστό που το CDC θέλει να αυξήσει.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα μίας γυναίκας, γι’ αυτό τo CDC συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων, με δεδομένο μάλιστα ότι – σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη- η Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και δυνητικά επικίνδυνων επιπλοκών, όπως η προεκλαμψία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments