Διεθνή

Γκουτέρες: Είμαι βαθιά ταραγμένος για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν

Γκουτέρες: Είμαι βαθιά ταραγμένος για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν
Γκουτέρες: Τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα “βαθύτατα ταραγμένος” μετά τις πληροφορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών από τους Ταλιμπάν.

Γκουτέρες: «Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό»

“Με ανησυχούν βαθύτατα οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που ελέγχουν”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. “Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, να τους αφαιρούνται”.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως την επίθεσή τους στη χώρα και προειδοποίησε ότι το “Αφγανιστάν βγαίνει εκτός ελέγχου”. “Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσει η επίθεση. Αυτή είναι η στιγμή να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η στιγμή να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος ή η απομόνωση του Αφγανιστάν”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Γκουτέρες

Σχεδόν 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή υπό το φώς της αμείλικτης προέλασης των ανταρτών, είπε ο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί το Αφγανιστάν “αφάνταστη τραγωδία”. “Μόνο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν” σε επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. “Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου”, δήλωσε, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες των πράξεων αυτών.

ΗΠΑ-Πεντάγωνο: Το μεγαλύτερο μέρος των 3.000 στρατιωτών θα είναι στο Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως το τέλος του Σαββατοκύριακου η πλειονότητα των 3.000 επιπλέον στρατιωτών που θα μεταβούν προσωρινά στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην προστασία του προσωπικού της πρεσβείας θα βρίσκονται στην Καμπούλ.

“Αναμένω ότι έως το τέλος του Σαββατοκύριακου το μεγαλύτερο μέρος των 3.000 στρατιωτών για τους οποίους μιλήσαμε χθες, θα βρίσκεται στη χώρα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προσθέτοντας ότι ένα μέρος των δυνάμεων έχει φθάσει στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη αξιολογούν την κατάσταση στο Αφγανιστάν ανά ώρα – Δεν απομακρύνουν το προσωπικό τους

Τα Ηνωμένα Έθνη αξιολογούν την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν σε “ωριαία βάση” αλλά δεν απομακρύνουν κανένα μέλος του προσωπικού τους από τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είχε “πολύ ελαφρύ αποτύπωμα” στις περιοχές που καταλήφθηκαν από τους Ταλιμπάν και ότι μεταφέρει ορισμένα μέλη του προσωπικού του στην Καμπούλ από άλλα μέρη της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments