Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 25/08: Προ των πυλών το τέταρτο κύμα

Κρούσματα σήμερα 25/08: Προ των πυλών το τέταρτο κύμα
Κρούσματα σήμερα 25/08: Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για το Φθινόπωρο, συνεχίζονται οι εκκλήσεις από τους ειδικούς για τον εμβολιασμό.

Τα κρούσματα για σήμερα 25/08 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 4.608 , εκ των οποίων 1.096 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ ακολουθεί η Κρήτη με 310 νέα κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 402 νέα κρούσματα.

Μετά την ανακοίνωση του νέου υγειονομικού πακέτου για την καταπολέμηση της πανδημίας υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία απευθύνουν εκκλήσεις για τον όσο πιο σύντομο εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Κρούσματα σήμερα 25/08

Γώγος: 4 λόγοι για να εμβολιαστούμε

Μιλώντας στο MEGA ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε, «Έχουμε ένα ισχυρό όπλο, τον εμβολιασμό. Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων, έξι εκατομμύρια ανθρώπους, και την δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι. Επομένως, υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων αλλά και προστασία του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Άρα προσπαθεί κανείς να ισορροπήσει στην ανάγκη κάποιων μέτρων και στην συνεχή δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό οδηγεί στο να προστατευτούν κάποιοι χώροι από τους ανεμβολίαστους» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να εμβολιαστεί ο κόσμος:

  • Η προστασία της ατομικής υγείας, σε ποσοστό 90%
  • Η προστασία της δημόσιας υγείας
  • Η προστασία του ΕΣΥ
  • Η προστασία του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας

«Πέρυσι τέτοια εποχή έκλειναν δραστηριότητες» είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν.

Λινού: Διπλή μάσκα για όλους παντού

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υποστήριξε μιλώντας στο Mega ότι η χρήση διπλής μάσκας είναι αναγκαία καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ιδιαίτερα επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε. Παράλληλα τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να φοράμε μάσκες παντού.

Στη συνέχεια η κ. Λινού σχολίασε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Βασίλη Κικίλια. Τόνισε ότι ήταν αναγκαία, αλλά υποστήριξε ότι χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις και χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα.

«Άκουσα ότι σε ορισμένες δραστηριότητες οι εργοδότες εάν δεχτούν μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% κάλυψη. Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό ατόμων που δεν κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο ή να μπουν στην εντατική, αλλά κινδυνεύουν να την μεταδώσουν και να την μεταφέρουν στο σπίτι τους ή στα μέσα μεταφοράς», ήταν τα λόγια της στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να λέμε ότι τα μέτρα είναι για τους ανεμβολίαστους, αλλά να μιλάμε για προνόμια εμβολιασμένων. Η κ. Λινού πιστεύει ότι ακόμα και ο τρόπος που παρουσιάζονται τα πράγματα παίζουν τον ρόλο τους στο να πειστεί κάποιος να εμβολιαστεί.

Εξαδάκτυλος: Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών

Μιλώντας στο OPEN και με φόντο το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη, ο κ. Εξαδάκτυλος κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί μαζικά. «Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους».

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σαφής έχουμε δύο πληθυσμούς ενηλίκων στη χώρα μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους. Άρα δεν θα αποτελούσε θέμα επικαιρότητας. Οι αριθμοί αργά αλλά σταθερά αυξάνονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και συνέχισε, «Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα… είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι, 32 πέθαναν χθες (σ.σ. Τρίτη 24 Αυγούστου), είναι ανεμβολίαστοι, έχουμε ένα κομμάτι πληθυσμού που πεισματικά λέει ότι θέλει να ακούει μόνον δοξασίες και όχι τους επιστήμονες. Αν δεν εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουμε διαρκώς νέες μεταλλάξεις».

«Για το τείχος ανοσίας, δυστυχώς, κάθε φορά ο ιός μας βάζει ψηλότερα τον πήχη. Τώρα απαιτείται 80-85% ποσοστό εμβολιασμού. Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών», είπε και σημείωσε πως βρίσκεται στην εντατική λόγω κορωνοϊού ένα παιδί 12 ετών. Διαβεβαίωσε δε πως κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται δεν είναι σε πειραματικό στάδιο.

Παγώνη: Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα

Μιλώντας στο Open η Ματίνα Παγώνη σημείωσε χαρακτηριστικά, «Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε covid», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη.

«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση κρουσμάτων στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω covid», σχολίασε.

Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί η κυρία Παγώνη τονίζει: «Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από εδώ και πέρα.

Δεν θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα όπλα, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να είναι υγιή στα σχολεία τους».

Τζανάκης: Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε αστυνομία και στρατό

Οι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν. Μάλιστα είχαν περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να κάνουν το εμβόλιο και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, όσοι εξακολουθούν να μη το έχουν κάνει, βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Ο Νίκος Τζανάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να προχωρήσει και σε άλλους τομείς. Τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τον κρατικό μηχανισμό φέρνοντας σαν παράδειγμα τους αστυνομικούς και όσους υπηρετούν στον στρατό.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας καταστήματα και υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας από μέσα Σεπτεμβρίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ανέφερε ότι οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση της έξαρσης μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ύφεση και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη.

Η ύφεση που αναμένουμε τον επόμενο μήνα θα σχετίζεται με το γεγονός ότι η επιστροφή από τις διακοπές σημαίνει και το τέλος της χαλάρωσης που υπάρχει, άρα και των πολλών συναναστροφών. Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μετά την ύφεση στις δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να δούμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα».

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι: «Εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί ή όχι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments