Κόσμος

Wikileaks: Η Σουηδία θα βομβάρδιζε το Αφγανιστάν για να διαφημίσει μαχητικά

Wikileaks: Η Σουηδία θα βομβάρδιζε το Αφγανιστάν για να διαφημίσει μαχητικά
Wikileaks: Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις του Wikileaks. Οι Σουηδοί θα βομβάρδιζαν στόχους στην χώρα προκειμένου να διαφημίσουν τα μαχητικά τους.

Το μακρινό 2008, οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν διατυπώσει την πρόθεση τους να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη Jas-39 Gripen στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας προώθησης των δυνατοτήτων των συγκεκριμένων μαχητικών σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το «WikiLeaks».

Στο εν λόγω έγγραφο του Wikileaks, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο τότε επίτροπος των ΗΠΑ στη Σουηδία, Ρόμπερτ Σίλβερμαν, καλούσε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν να ασκήσουν πίεση στη Σουηδία για να συνεισφέρει περισσότερο στην προσπάθεια των ΗΠΑ στην περιοχή με επιπλέον εργατικό δυναμικό και πόρους.

Εκείνη την εποχή, η συμμετοχή της Σουηδίας στην αποστολή στο Αφγανιστάν ανερχόταν σε συνολικά 365 στρατιώτες.

Ο Σίλβερμαν υποστήριξε ότι η Σουηδία θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή της με ιατρικά ελικόπτερα και τα ελαφριά μονοκινητήρια μαχητικά αεροσκάφη σουηδικής κατασκευής, Saab JAS 39 Gripens.

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις πρότειναν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών JAS Gripen στο Αφγανιστάν ως τρόπο απόκτησης πολεμικής εμπειρίας και ενίσχυσης της εμπορικής ζήτησης για το συγκεκριμένο μαχητικό.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία συμμετείχε στις επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2002 έως το 2021 και επανειλημμένα χαρακτηρίστηκε ως πιστός σύμμαχος.

Η σουηδική δύναμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έφτασε ακόμη και τους 500 στρατιώτες και δραστηριοποιούνταν κυρίως στην πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Συνολικά πέντε Σουηδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments