Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Θέσαμε προτεραιότητα την στήριξη των πληττόμενων από τις πυρκαγιές

Χρήστος Σταϊκούρας: Θέσαμε προτεραιότητα την στήριξη των πληττόμενων από τις πυρκαγιές
Χρήστος Σταϊκούρας: Με ομιλία του σήμερα Τρίτη 31 Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τις πρόσγατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Με ομιλία του σήμερα Τρίτη 31 Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την στήριξη των πληττόμενων από τις πυρκαγιές. Όως σημείωσε ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες άμεσης προώθησης των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Για το σημερινό νομοσχέδιο

Αναφορικά με το σημερινό νομοσχέδιο σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας που ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής, και σε άλλες καταστροφές που έγιναν πριν ή μετά την επίμαχη περίοδο των πυρκαγιών και τις συγκεκριμένες περιοχές.

Χρήστος Σταϊκούρας

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

  • υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού με τον οποίο αυξάνονται οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, κατά 150 εκατ. ευρώ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατ. ευρώ.
  • δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κρατική αρωγή
  • εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής για κτιριακές εγκαταστάσεις και κατοικίες φυσικών ή νομικών προσώπων
  • εφάπαξ έκτακτη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής
  • εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών
  • πρόβλεψη για αφορολόγητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων προς τους πληγέντες.
  • απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, των ακινήτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή που έχουν υποστεί λειτουργικές ζημίες που τα καθιστούν επικίνδυνα.
  • αναστολή, για έξι μήνες, φορολογικών υποχρεώσεων στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι της στεγαστικής συνδρομής ή της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.
  • αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.
  • αναστολή δανειακών υποχρεώσεων.
  • Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • Οι πληττόμενες από τις πυρκαγιές επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημίες που τις καθιστούν μη λειτουργικές, απαλλάσσονται από την αποπληρωμή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

Το ευχαριστώ του Σταϊκούρα στο Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό

Σε δήλωσή του για τον ανασχηματισμό ο Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Κυριάκο Μητσοτάκη «για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του, προς το πρόσωπό μου».

Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Η χώρα μας λειτουργεί σε ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ρευστό περιβάλλον, μεγάλων προκλήσεων, που παράλληλα όμως της δίνει και σημαντικές ευκαιρίες. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε νέα σύνθεση της Κυβέρνησης. Τον ευχαριστώ για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του, προς το πρόσωπό μου.

Από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες τις δυνάμεις μου, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης, για την προώθηση των συμφερόντων της Πατρίδας και όλων των πολιτών.»

Σε στενή συνεργασία με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, τα στελέχη και τους εργαζομένους του Υπουργείου, θα εργαστούμε ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να συνεισφέρει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουμε μπροστά μας.»

Ευχαριστώ, επίσης, τον μέχρι σήμερα Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γεώργιο Ζαββό, για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία μας. Το έργο που επιτελέστηκε στη διάρκεια της θητείας του, για τη σταθεροποίηση και την περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, με «αιχμή» το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, είναι σημαντικό.»

Είμαι πεπεισμένος ότι με αίσθημα ευθύνης, σχέδιο, μεθοδικότητα, ενότητα και σκληρή δουλειά, θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ολόπλευρα πιο ισχυρή και η οικονομία της να εισέλθει σε τροχιά ισχυρής, βιώσιμης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments