Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια θα είναι η έκπτωση για τα νοικοκυριά – Αναλυτικά παραδείγματα

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια θα είναι η έκπτωση για τα νοικοκυριά – Αναλυτικά παραδείγματα
Λογαριασμοί ρεύματος: Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σχετικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και τι θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σχετικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και τι θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε δήλωσε πως οι πολίτες θα επιβαρυνθούν από 1 έως και 2 ευρώ το μήνα ενώ χωρίς τα μέτρα αυτά, το συνολικό κόστος πληρωμής θα ξεπερνούσε τα 40 ευρώ.

Αναλυτικά παραδείγματα για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, στο οποίο η χρέωση προμήθειας είναι 35,18 ευρώ, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι 20,54 ευρώ, ποσό που θα απορροφηθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 9,95 ευρώ και την επιδότηση της πολιτείας 9 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία η συνολική επιβάρυνση θα είναι της τάξεως του 1,59 ευρώ.
  • Για κατανάλωση ύψους 400 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ, και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.
  • Για κατανάλωση ύψους 600 κιλοβατώρων τον μήνα, η χρέωση προμήθειας είναι 73,63 ευρώ. Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 41,07 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας ύψους 21,48 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας ύψους 9 ευρώ και την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ ύψους 9 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 1,59 ευρώ.

Πως θα γίνουν οι εκπτώσεις

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments