Ελλάδα

Η σημασία της ισορροπίας μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας

Η σημασία της ισορροπίας μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας
Το σώμα σας έχει ανάγκη την επανάληψη και τη σιγουριά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα, και να το ακολουθείτε. Αν κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια ώρα, θα παρατηρήσετε ότι είστε πιο ξεκούραστοι το πρωί. Οι οκτώ ώρες ύπνου είναι απαραίτητες, ώστε το σώμα και ο εγκέφαλός μας να ξεκουράζονται, και να έχουμε περισσότερη ενέργεια, να νιώθουμε περισσότερη διαύγεια και ευεξία.

Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι δύο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες. Για να είμαστε πραγματικά υγιείς και να ζούμε πραγματικά ευτυχισμένη ζωή πρέπει να έχουμε ολόκληρο το πακέτο. Φυσικά παίζουν ρόλο και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως μάθαμε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά κατά βάση ένα υγιές σώμα βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μας.

Πολύς κόσμος, ακόμα και οι πιο κοντινοί άνθρωποί μας, έχουν περάσει άσχημες στιγμές, περιόδους που δεν αντέχουν, χωρίς να το έχουμε καταλάβει. Το ίδιο, βέβαια ισχύει και για μας: Πολλοί έχουμε φτάσει στα όριά μας, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν υπάρχει φως στο τούνελ. Όμως, ορισμένα πράγματα είναι σίγουρα: μια ισορροπημένη ζωή μας βοηθά να ξεπεράσουμε, ή τουλάχιστον, να ανεχτούμε, κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε ορισμένες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε ισορροπία στη ζωή μας.

Φτιάξτε μια ρουτίνα και ακολουθήστε την

Το σώμα σας έχει ανάγκη την επανάληψη και τη σιγουριά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα, και να το ακολουθείτε. Αν κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια ώρα, θα παρατηρήσετε ότι είστε πιο ξεκούραστοι το πρωί. Οι οκτώ ώρες ύπνου είναι απαραίτητες, ώστε το σώμα και ο εγκέφαλός μας να ξεκουράζονται, και να έχουμε περισσότερη ενέργεια, να νιώθουμε περισσότερη διαύγεια και ευεξία.

Επίσης, δοκιμάστε να βάλετε στη διατροφή σας τρόφιμα που βοηθούν τον οργανισμό σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε το έτοιμο φαγητό, βάλτε στη διατροφή σας περισσότερες φυσικές ίνες, και αποφύγετε φαγητά που έχουν χαμηλή θρεπτική αξία. Ένας ακόμα μεγάλος παράγοντας είναι η άσκηση. Βάλτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση. Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε 3 ώρες στο γυμναστήριο κάθε μέρα. Λίγο περπάτημα ή τρέξιμο είναι αρκετό για να βελτιώσει τον μεταβολισμό και τη διάθεσή σας.  

Αφήστε το κινητό σας

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει σκλάβοι των κινητών μας. Οι ασταμάτητες ειδοποιήσεις από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, email, και άλλα μηνύματα πολλές φορές διακόπτουν τη ζωή μας. Μπορεί να απολαμβάνουμε ένα όμορφο απόγευμα με φίλους ή με την οικογένειά μας και οι ήχοι από ειδοποιήσεις να μην σταματούν. 

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση τη νύχτα. Πολλοί από εμάς κοιμόμαστε με το κινητό δίπλα στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να μην «κλείνουμε» ποτέ τον εγκέφαλό μας. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ξυπνάμε, πριν καλά-καλά ανοίξουμε τα μάτια μας, είναι να κοιτάξουμε το κινητό. 

Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένας ιδιόμορφος εθισμός στο κινητό μας. Δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει και να απολαύσει την παρέα και τον ύπνο που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Βάλτε, λοιπόν, το κινητό στο αθόρυβο όταν κοιμάστε, και αφήστε το κινητό μέσα στην τσάντα σας όταν βγαίνετε για καφέ ή όταν πάτε μια επίσκεψη. Ειδικά στο θέμα του ύπνου θα παρατηρήσετε ότι η ποιότητά του θα βελτιωθεί και θα ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι.

Οι εμμονικές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές επηρεάζουν την πνευματική σας υγεία

Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται συνεχώς ένα θέμα. Μπορεί να είναι μια εκκρεμότητα στη δουλειά, κάποια επιδιόρθωση που πρέπει να γίνει στο σπίτι μας ή κάποιο θέμα υγείας. Και ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βρίσκουμε τη λύση, πολλές φορές οι εμμονές δημιουργούν άγχος, και δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε και να ασχοληθούμε με την καθημερινότητά μας.

Το άγχος, η χρόνια κόπωση και οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές υποβαθμίζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής μας. Η αρχή μπορεί να γίνεται με κάτι πολύ απλό, όπως να ελέγχετε συνεχώς το email της δουλειάς ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αλλά γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες συμπεριφορές; Βάλτε όρια στο εαυτό σας. Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που παρέχει δωρεάν το καζίνο στο οποίο παίζετε, και να θέσετε διάφορα όρια στον εαυτό σας. Υπάρχουν διάφορα όρια, όπως χρονικά όρια και όρια απώλειας χρημάτων. Ένας άλλος τρόπος είναι να αρχίσετε ένα χόμπι, κάτι που ίσως σας άρεσε παλιότερα, αλλά για κάποιον λόγο το ξεχάσατε. Έτσι, μπορείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας και να μη ξεφεύγετε.

Η κοινωνικοποίηση ρίχνει τα επίπεδα του στρες

Σε ποιόν δεν αρέσει να βλέπει τους φίλους του; Ένας καφές, μια βόλτα ή μια εκδρομή το σαββατοκύριακο μπορούν να σας αλλάζουν τη διάθεση. Η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με αγαπημένα μας πρόσωπα μας βοηθά να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητάς, μας κάνει να χαλαρώνουμε, ενώ αποδεδειγμένα μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης. Προσοχή, όμως: είναι σημαντικό να μην υπερβαίνετε τα όρια και να μην βγαίνετε εκτός προγράμματος, ξενυχτώντας ή πίνοντας μέχρι αργά το βράδυ. Δοκιμάστε να κάνετε κάτι που σας αρέσει, να συμμετέχετε σε ομάδες ή γκρουπ που έχετε κοινά ενδιαφέροντα. Θα δείτε ότι τα επίπεδα του στρες θα πέσουν, καθώς το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες σας κάνουν να χαλαρώνετε και απολαμβάνετε τη ζωή σας, ενώ σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ. 

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας. Μην γεμίζετε το πρόγραμμά σας με δραστηριότητες που θα σας προκαλέσουν περισσότερο άγχος. Φτιάξτε μια ισορροπημένη ρουτίνα που σας βοηθά να ξεφεύγετε από το άγχος της καθημερινότητας και της δουλειάς, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να ασχολείστε με πράγματα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν και σας αρέσουν. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, θωρακίστε τον οργανισμό σας με καλύτερη διατροφή, κοιμηθείτε τις οκτώ ώρες που πρέπει, και θα δείτε σύντομα αλλαγή στη διάθεσή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments