Οικονομία

Evergrande: Σε “χαμηλό” 11ετίας η μετοχή λόγω φόβου για στάση πληρωμών

Evergrande: Σε “χαμηλό” 11ετίας η μετοχή λόγω φόβου για στάση πληρωμών
Evergrande: Σε ιστορικό χαμηλό 10,2% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της κινεζικής εταιρείας Evergrande - η οποία ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί ως και 17%- στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010.

Σε ιστορικό χαμηλό 10,2% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της κινεζικής εταιρείας Evergrande – η οποία ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί ως και 17%- στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχοντας φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010.

Αυτή την εβδομάδα πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία για την καταβολή οφειλών της αυτή την εβδομάδα. Η «βουτιά» της Evergrande συμπαρέσυρε σε σημαντική πτώση 3,3% τον δείκτη Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 23.099 μονάδες, ενώ ο δείκτης ακινήτων Hang Seng Properties υποχώρησε σε χαμηλό 52 εβδομάδων, χάνοντας σχεδόν 7%. Αλλά και οι μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η AIA και η Ping An Insurance σημείωσαν σημαντικές απώλειες, χάνοντας 5,2% και 7,43% αντίστοιχα.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησαν σχεδόν 2%, με τη μετοχή της Rio Tinto να χάνει 3,69%, της Fortescue Metals Group 3,73% και της BHP να κινείται στο -4,16% Σημειώνεται πως οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι σήμερα κλειστές.

Η Evergrande προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της φθάνουν τα 305 δισ. δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως εάν η εταιρεία πτώχευε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατ. δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Ένας από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας προβλέπει ότι θα απολέσει μέρος του ποσού που της έχει δανείσει· άλλοι πιστωτές της σχεδιάζουν να της δώσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δήλωσαν τέσσερα στελέχη τραπεζών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Χθες Κυριακή η Evergrande ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να αποπληρώνει οφειλές σε πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments