Nέα της αγοράς

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Τέλεια καταιγίδα» στην αγορά του φυσικού αερίου

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Τέλεια καταιγίδα» στην αγορά του φυσικού αερίου
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τι ανέφερε σε ενημέρωση αναλυτών για μια πλειάδα θεμάτων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά το φυσικό αέριο και την αύξηση των τιμών που παρατηρείται και δήλωσε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο φυσικό αέριο είναι αυτό που λέμε «the perfect storm», δηλαδή η τέλεια καταιγίδα.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι γεωπολιτικοί λόγοι πίσω την καθυστέρηση του Nord Stream 2

Μια σειρά από λόγοι είναι γεωπολιτικοί και ένας από τους λόγους αυτούς είναι η στάση της Ρωσίας, η οποία ως γνωστόν έχει συνάψει συμφωνία με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2. «Τα 55 BCM του Nord Stream 2 είναι μια ποσότητα που θα έφερνε ισορροπία στην ευρωπαϊκή αγορά», παρατήρησε ο κ. Μυτιληναίος. Η απόφαση, ωστόσο, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ να πάρει θέση στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία και να επιβάλλει κυρώσεις, είχε ως αποτέλεσμα ο αγωγός να ολοκληρωθεί πριν λίγες ημέρες και όχι το 2019. Το χρονοδιάγραμμα τώρα προβλέπει ένα 4μηνο για έγκριση από τη γερμανική ΡΑΕ και άλλους 2 + 2 μήνες για τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν.

Και καθώς πρόκειται για ένα πρόδηλα γεωπολιτικό θέμα, οι επικείμενες γερμανικές εκλογές μάλλον περιπλέκουν την κατάσταση. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς την πιθανότητα να αργήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία, κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προδικάσει σε πόσο χρόνο θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις με τους Ρώσους. Θα είναι μάλλον θετικό αν κάτι τέτοιο συμβεί – για παράδειγμα – προς τον Δεκέμβριο.

Ευάγγελος Μυτιληναίος

Στη δύσκολη αυτή γεωπολιτική εξίσωση προστίθενται και διάφοροι άλλοι συγκυριακοί λόγοι, όπως το γεγονός ότι δεν είχε, για παράδειγμα, δυνατούς ανέμους το καλοκαίρι στην Ευρώπη κάτι που οδήγησε σε χαμηλή δραστηριότητα των ΑΠΕ. Η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στα storing facilities να είναι σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Τα αποθέματα δηλαδή στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι μειωμένα.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι αστρονομικές αυξήσεις σε φυσικό αέριο και αλουμίνιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο, ξεπέρασε τα 75 ευρώ/ MWh στην πλατφόρμα του ολλανδικού TTF από 40 ευρώ στα τέλη Ιουλίου, 50 ευρώ στα μέσα Αυγούστου και 60 στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. «Αγοράζαμε αλουμίνιο στα 15 ευρώ/MWh και τώρα ή τιμή έχει ξεπεράσει τα 72 ευρώ/MWh ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 26 ευρώ το 2023 και 20 ευρώ το 2024, τιμές που είναι αστρονομικές…Είναι σαν η βενζίνη από το 1,6 ευρώ το λίτρο να πήγαινε στα 7 ευρώ/λίτρο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ανόδου του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση για το τι θα γίνει με τα τιμολόγια ρεύματος, ενώ επεσήμανε ότι είναι διάχυτος ο φόβος στην αγορά, μήπως οι αυξήσεις τιμών στο ρεύμα φέρουν ασυνέπεια στις πληρωμές και απλήρωτους λογαριασμούς. Επίσης τόνισε ότι η απόφαση για κατάργηση των λιγνιτικών ήταν πρόωρη γιατί η παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικό αλλά και θέμα επάρκειας εφοδιασμού, κάτι που αποδείχτηκε το καλοκαίρι όταν οι μειωμένοι άνεμοι ακινητοποίησαν τα αιολικά και χρειάστηκε να αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments