Τεχνολογία

Guardian: Η μουσική μπορεί να είναι μεταδοτική όπως ένας ιός

Guardian: Η μουσική μπορεί να είναι μεταδοτική όπως ένας ιός
Guardian: Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Καναδά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μουσική μεταδίδεται πιο εύκολα από έναν ιό.

Πολλές φορές η μουσική είναι αρκετά πιασάρικη, τόσο ώστε να μπορεί ο καθένας να μολύνει τον άλλον με το προσωπικό του μουσικό γούστο. Το μοτίβο λήψεων μουσικής μετά την κυκλοφορία τους μοιάζει πολύ με επιδημικές καμπύλες για μολυσματικές ασθένειες – και η electronica φαίνεται να είναι το πιο μολυσματικό είδος από όλα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Dora Rosati, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρώην πτυχιούχος μαθηματικών και στατιστικών στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά, μαζί με τους συναδέλφους της, αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να μάθουν κάτι για το πώς τα τραγούδια γίνονται δημοφιλή χρησιμοποιώντας μαθηματικά εργαλεία που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών.

Η μέθοδος της έρευνας

Στην αρχή, η ομάδα στράφηκε σε μια βάση δεδομένων με σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια λήψεις μεμονωμένων τραγουδιών από την υπηρεσία μουσικής MixRadio που έχει διακοπεί. Εστιάζοντας στα κορυφαία 1.000 τραγούδια που κατεβάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2007 και 2014, μέτρησαν πόσο καλά ένα τυπικό μοντέλο επιδημικής νόσου, που ονομάζεται μοντέλο SIR, προσαρμόζει τις τάσεις στη λήψη τραγουδιών με την πάροδο του χρόνου

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society A: Mathematical and Physical Sciences, διαπίστωσε ότι το μοντέλο είχε εξίσου καλή απόδοση όταν περιγράφει τάσεις λήψης τραγουδιών, όπως έκανε όταν περιγράφει την εξάπλωση μιας ασθένειας στον πληθυσμό.

Τι ανέφερε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας

Η Rosati είπε: «Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα οι κοινωνικές διεργασίες είναι αυτές που προωθούν την εξάπλωση της ασθένειας, ή ανάλογα αυτών των διαδικασιών, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στη διάδοση των τραγουδιών. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει την ιδέα ότι τόσο η μουσική όσο και οι μολυσματικές ασθένειες εξαρτώνται από τις κοινωνικές συνδέσεις που θα εξαπλωθούν μεταξύ των ανθρώπων.

«Σε μια ασθένεια, εάν έρθετε σε επαφή με κάποιον που είναι άρρωστο, τότε έχετε μια συγκεκριμένη πιθανότητα να προσβληθείτε από αυτήν την ασθένεια. Το αξίωμα αυτό μοιάζει πολύ με τα τραγούδια. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι για τα τραγούδια, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι φυσική η επαφή – μπορεί ο φίλος μου να χρησιμοποίησε αυτό το υπέροχο νέο τραγούδι στην ιστορία του στο Instagram, οπότε τώρα θα πάω να το βρω ».

Ο Βασικός αριθμός μετάδοσης της μουσικής

Η ομάδα της Rosati υπολόγισε επίσης τον βασικό αριθμό μετάδοσης (R0) – μια αξιολόγηση της ικανότητας εξάπλωσης μιας νόσου, υποθέτοντας ότι ο πληθυσμός έχει μηδενική ανοσία μέσω μόλυνσης ή εμβολιασμού – για διαφορετικά είδη μουσικής.

Αν και αυτό ποικίλλει σημαντικά σε είδη, διαπίστωσαν ότι ο χορός και το μέταλ είχαν τις χαμηλότερες μέσες βαθμολογίες R0 σε 2,8 και 3,7. Η ποπ μουσική ήταν πιο μεταδιδόμενη, αλλά ξεπεράστηκε κατά πολύ από είδη όπως το ροκ και το χιπ -χοπ, ενώ η electronica – μια μορφή ηλεκτρονικής μουσικής που προορίζεται για ακρόαση και όχι για χορό – είχε το υψηλότερο R0, στα 3.430. Αυτό το κάνει περίπου 190 φορές πιο μεταδοτικό από την ιλαρά, η οποία έχει R0 περίπου 18.

Ο χρόνος αλλάζει τα ποσοστά μετάδοσης της μουσικής

Τα ποσοστά μετάδοσης μπορεί επίσης να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. “Για πράγματα όπως η ποπ και η ροκ, νομίζω ότι το ραδιόφωνο θα τους είχε εξυπηρετήσει πολύ καλά όταν αυτή ήταν η κύρια μέθοδος μετάδοσης”, δήλωσε ο Rosati. «Οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι πιθανό να είναι σε αυτά τα πιο εξειδικευμένα είδη που δεν θα έπαιρναν απαραιτήτως το ραδιοφωνικό έργο ή όπου οι καλλιτέχνες δεν ήταν τόσο μεγάλοι. Νομίζω ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθούν στην τρέχουσα κατάσταση των πλατφορμών ροής και κοινωνικών μέσων ».

Εάν η δημοτικότητα των τραγουδιών οδηγείται πραγματικά από τις ίδιες μεταδοτικές διαδικασίες με τις ασθένειες, θα μπορούσε να ανοίξει νέους τρόπους πρόβλεψης για το πώς οι νέες κυκλοφορίες μουσικής θα μπορούσαν να απογειωθούν και θα δώσει ευκαιρίες για να ενισχύσει τη διάδοσή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments