Διεθνή

Τραμπ: Ετοιμάζει μήνυση για να κρατήσει μυστικά τα κρατικά αρχεία για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Τραμπ: Ετοιμάζει μήνυση για να κρατήσει μυστικά τα κρατικά αρχεία για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Τραμπ: Ο πρώην πρόεδρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων που «τον καίνε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να υποβάλει μήνυση για να μπλοκάρει την δημοσιοποίηση εμπιστευτικών κρατικών εγγράφων του Λευκού Οίκου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία ερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αναμένει επίσης από τους κορυφαίους συμβούλους του στην διάρκεια της θητείας του στο ύπατο αξίωμα – τον πρώην επικεφαλής του Λευκού Οίκου Mark Meadows, τον αναπληρωτή επικεφαλής Dan Scavino, τον σύμβουλο στρατηγικής Steve Bannon και τον σύμβουλο αμυντικών θεμάτων Kash Patel – να αψηφήσουν τις σχετικές κλητεύσεις των επιτρόπων.

Οι πληροφορίες για τις κινήσεις του Τραμπ προκειμένου να αποφύγει την δημοσιοποίηση εγγράφων που «τον καίνε» από την επιτροπή, προέρχονται από καλά ενημερωμένη πηγή στο περιβάλλον του.

Στην ουσία, ο Τραμπ προσπαθεί να κάνει χρήση του λεγόμενου δικαιώματος περί «μη δημοσιοποίησης εμπιστευτικών κρατικών εγγράφων όταν αυτή η πράξη ενδέχεται να βλάψει τις κυβερνητικές λειτουργίες και όργανα».

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε συνταγματικές συγκρούσεις στο δικαστήριο οι οποίες θα «δοκιμάσουν» τη δύναμη της εποπτικής αρχής του Κογκρέσου επί της εκτελεστικής εξουσίας.

Υπενθυμίζουμε πως τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου είχαν ως τραγικό απολογισμό πέντε νεκρούς και περίπου 140 τραυματίες.

Ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν διατηρεί τον τελευταίο λόγο αναφορικά με το αν θα επιδιώξει την προστασία συγκεκριμένων εγγράφων ή το αντίθετο. Αυτό, σημαίνει ότι μπορεί να δώσει εντολή στη σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ντάνα Ρέμους, να επιτρέψει την δημοσιοποίησή τους ακόμη και μετά τις αντιρρήσεις του Τραμπ ύστερα από επιπλέον 60 ημέρες.

Ο Τραμπ, ωστόσο, μπορεί στη συνέχεια να καταθέσει αγωγές για να εμποδίσει την δημοσιοποίησή τους – μια νομική στρατηγική που ο πρώην πρόεδρος και οι σύμβουλοί του ετοιμάζονται να ακολουθήσουν στο μέτρο που θα μπορούσε να «δέσει» τα αρχεία στο δικαστήριο για μήνες και να αποτρέψει να φτάσουν αποδεικτικά στοιχεία στην επιτροπή.

Ωστόσο, η νομική επικράτηση του Τραμπ με βάση την προαναφερθείσα νομική αρχή μόνο βέβαιη δεν μπορεί να θεωρείται, καθώς ο ίδιος δεν είναι πλέον πρόεδρος και το γραφείο νομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου αρνήθηκε πρόσφατα να δεχτεί την ισχύ του εν λόγω δικαιώματος για την ίδια υπόθεση, σε προηγούμενες σχετικές απόπειρες του όσο ήταν ακόμη πρόεδρος. Τραμπ

Πάντως, το σχέδιο θα μπορούσε να καθυστερήσει, και ως εκ τούτου να εμποδίσει, τους ερευνητές της επιτροπής της Βουλής, οι οποίοι στοχεύουν στην κατάρτιση μιας τελικής έκθεσης πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, προκειμένου να προστατεύσουν το έργο τους από ενδεχόμενες κατηγορίες περί «πολιτικοποίησης» της έρευνας.

Βέβαια, έτσι κι αλλιώς η επιτροπή βιάζεται να προλάβει μια δύσκολη προθεσμία έως τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι το πιθανότερο δεν θα ψηφίσουν την εκ νέου εξουσιοδότηση μιας επιτροπής που διερευνά τον Τραμπ και τους συμβούλους του, εάν, όπως αναμένεται ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής.

Τραμπ

Όσον αφορά τις κλητεύσεις που εκδόθηκαν για τους κορυφαίους συμβούλους του, ο Τραμπ επεσήμανε τις τελευταίες ημέρες ότι θα επικαλεστεί το δικαίωμα της μη δημοσιοποίησης κρατικών εγγράφων για να εμποδίσει τους Meadows, Scavino, Bannon και Patel να καταθέσουν στην επιτροπή.

Σε σχετικές με την υπόθεση δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στο ερευνητικό έργο της επιτροπής χαρακτηρίζοντας το ως «κομματικοποιημένο» και επέκρινε τον ζήλο των μελών της να στοχεύσουν τους πλησιέστερους συμβούλους του.

Τραμπ

Ακόμη, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, αμέσως μετά την κατάθεση των πρώτων κλητεύσεων από την επιτροπή, ο Τραμπ κατέστησε σαφή την πρόθεση του να εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο νομικό αγώνα. Ο ίδιος ανέφερε τότε χαρακτηριστικά: «Το δικαίωμα θα προστατευθεί, όχι μόνο εξ ονόματος της κυβέρνησής μου και των πατριωτών που εργάστηκαν δίπλα μου, αλλά και εξ ονόματος του γραφείου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του μέλλοντος του έθνους μας».

Ιστορικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει μεριμνήσει για την διατήρηση της μυστικότητας των ιδιωτικών συζητήσεων μεταξύ των προέδρων και των κορυφαίων συμβούλων τους. Αυτό συνέβη με γνώμονα την αποφυγή δημιουργίας ενός προηγουμένου που θα μπορούσε να αποτρέψει τους αξιωματούχους να έχουν ειλικρινείς μεταξύ τους συνομιλίες φοβούμενοι μία μεταγενέστερη δημοσιοποίησή αυτών των συζητήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments