Διεθνή

ΕΜΑ εμβόλιο: Τρίτη δόση μόνο για ανοσοκατεσταλμένους

ΕΜΑ εμβόλιο: Τρίτη δόση μόνο για ανοσοκατεσταλμένους
ΕΜΑ εμβόλιο: Ο Οργανισμός ανέφερε ότι η απόφαση για το εάν θα χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις θα ληφθεί ξεχωριστά για κάθε χώρα από τις τοπικές αρχές.

Η ΕΜΑ συνιστά σχετικά με το εμβόλιο οι αναμνηστικές δόσεις να γίνονται μόνο από τους ανοσοκατεσταλμένους. Πρόσφατα ο ΕΜΑ είχε διαπιστώσει μία νέα παρενέργεια στο εμβόλιο της Astra Zeneca, η οποία προκαλεί μία σπάνια νευρολογική διαταραχή.

Πιο συγκεκριμένα, στην πολυαναμενόμενη γνωμοδότησή του για τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων Covid-19, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna σε ασθενείς με σοβαρή εξασθένηση ή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τείχος Ανοσίας

Ξεχωριστά οι αποφάσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό

Η απόφαση για το εάν θα χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες θα ληφθεί ξεχωριστά για κάθε χώρα από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές, αναφέρει ο ΕΜΑ στην ανακοίνωσή του. Στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, η αναμνηστική δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, λέει ο οργανισμός.

Η σύσταση βασίστηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι μια επιπλέον δόση εμβολίου οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων για τον κοροναϊό σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω μεταμόσχευσης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

«Αν και δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι η ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς προσφέρει προστασία έναντι της Covid-19, η επιπλέον δόση είναι αναμενόμενο να αυξάνει τα επίπεδα προστασίας σε ορισμένους τουλάχιστον ασθενείς» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η Ελλάδα και πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες έχουν δρομολογήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, μια πρακτική που σύμφωνα με την Κομισιόν ενέχει νομικούς κινδύνους. Στις ΗΠΑ, η αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer εγκρίθηκε για τους ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες όπως το υγειονομικό προσωπικό. Επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση των αναμνηστικών δόσεων με άλλα εμβόλια δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

“Πολύ σπάνια” η νευρολογική διαταραχή του εμβολίου Astra Zeneca

Ακόμη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του Guillain-Barré (GBS) και του εμβολίου AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, είναι «τουλάχιστον μια λογική πιθανότητα» αφού αναφέρθηκαν 833 περιπτώσεις GBS από 592 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έως τις 31 Ιουλίου.

Ο EMA κατηγοριοποίησε την παρενέργεια ως «πολύ σπάνια», τη χαμηλότερη βαθμίδα στην κατηγοροποίηση του Οργανισμού για τη συχνότητα εμφάνισης παρενεργειών, και τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments