Οικονομία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σε πρώτο πλάνο να μειωθούν οι επιζήμιες φορολογικές πολιτικές

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Σε πρώτο πλάνο να μειωθούν οι επιζήμιες φορολογικές πολιτικές
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να μειωθούν οι επιζήμιες φορολογικές πολιτικές παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών.

Να μειωθούν οι επιζήμιες φορολογικές πολιτικές παρότρυνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται και μετά το σκάνδαλο το Pandora Papers που ήρθε στην επιφάνεια.

Οι Ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των φορολογικών πρακτικών που στερούν από τα κράτη μέλη σημαντικά έσοδα, οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σε ψήφισμα, το οποίο εκπονήθηκε από το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι, ενώ ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών δεν είναι από μόνος του προβληματικός, ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες χρησιμοποιούν τα φορολογικά τους καθεστώτα και τις πολιτικές τους για την προσέλκυση επιχειρήσεων και κερδών θα πρέπει να διέπονται από κοινές αρχές.

Ποιες οι διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν σειρά προτάσεων για την ταχεία βελτίωση της πολιτικής σχετικά με τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές, ζητώντας συγκεκριμένα:

• Να οριστεί το “ελάχιστο επίπεδο οικονομικής υπόστασης”, δηλ. το όριο της οικονομικής δραστηριότητας σε μια χώρα κάτω από το οποίο μια εταιρεία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πραγματικά εγκατεστημένη εκεί.

• Να εκδώσει η Επιτροπή κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού δίκαιων και διαφανών φορολογικών κινήτρων με λιγότερους κινδύνους στρέβλωσης της ενιαίας αγοράς.

• Να αξιολογηθεί από την Επιτροπή την αποτελεσματικότητα των πλαισίων για την ευρεσιτεχνία και άλλων καθεστώτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

• Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου να χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments