Ελλάδα

Τρίτη δόση: Ανοίγει την Κυριακή η πλατφόρμα του εμβολίου

Τρίτη δόση: Ανοίγει την Κυριακή η πλατφόρμα του εμβολίου
Τρίτη δόση: Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού για όσους είναι άνω των 50 ετών.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της προηγούμενης Δευτέρας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι την Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου. Την ίδια ώρα, την Παρασκευή  από τα συνολικά  2.324 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 540  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 357.

Πιο συγκεκριμένα, στη διεύρυνση των ομάδων πληθυσμού για τις οποίες συνιστάται η τρίτη δόση εμβολίου προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα ανοίγει την Κυριακή 10 Οκτωβρίου κατά τις απογευματινές ώρες για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τους άνω των 50 ετών. Προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη στιγμή που έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Κρούσματα σήμερα 04/10

Πιθανή η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε αρκετά πιθανό να ακολουθήσει σύσταση τρίτης δόσης και για άλλες ηλικιακές ομάδες, προσθέτοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει τα σχετικά δεδομένα. Ακόμη, επεσήμανε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί και άλλη δόση, καθώς η τρίτη δόση επαρκεί ώστε να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν οι εξορμήσεις των Κινητών Μονάδων για εμβολιασμό πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Πως θα κλείνονται τα ραντεβού

Το απόγευμα της Κυριακής θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους άνω των 50 ετών, με προϋπόθεση να έχουν περάσει έξι μήνες από την πραγματοποίηση της δεύτερη δόσης. Παράλληλα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Α και Β, για τους οποίους δεν είχε ανοίξει.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 με την τρίτη δόση αποτελεί σύσταση και δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικός. Επίσης δεν θα έρχονται ειδοποιήσεις στον πολίτη, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να κλείνει το ραντεβού του, είτε μπαίνοντας στην πλατφόρμα, είτε μέσω ΚΕΠ ή στο φαρμακείο.

Ποιο εμβόλιο χρησιμοποιείται για την τρίτη δόση

Όλοι όσοι επιλέξουν να κάνουν την τρίτη δόση θα την κάνουν με το εμβόλιο της Pfizer, άσχετα με το ποιο εμβόλιο είχαν κάνει τις δυο πρώτες, με εξαίρεση όσους είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εκδώσει οδηγία πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η πρόθεση είναι να επεκταθεί ο εμβολιασμός και με τρίτη δόση για όλου τους πολίτες άνω των 18 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών για να αποφασιστεί αν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και σε αυτές τις ηλικίες, κάτι όμως που δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments