Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή
Μητσοτάκης: Αναλυτικά οι δηλώσεις των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς.

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Παρουσία των τριών ηγετών, ακόμη, υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων τις περιφερειακές εξελίξεις. «Ταυτίζονται οι θέσεις μας στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Οι βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος των γειτόνων συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η απάντηση και των τριών χωρών στην Τουρκία είναι σαφής: Μοναδικός δρόμος προόδου είναι δεσμευτικές αποφάσεις του ΟΗΕ, διαμηνύοντας πως «οι απειλές πολέμου δεν είναι πρακτικές που ανήκουν στον 21ο αιώνα» και επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας υπό το φως του διεθνούς δικαίου».

Φάρος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «φάρο σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου». Φάρος σταθερότητας σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο».

«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας: «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης».

Αναστασιάδης – Χώρα ταραξίας η Τουρκία – Απαράδεκτη η θέση για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο

Στην τουρκική προκλητικότητα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην  Αθήνα.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη θέση για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, που διατυπώνει η τουρκική πλευρά. Μητσοτάκης

Επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για  λύση στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, επισήμανε ότι η Τουρκία θα είναι καλό να αντιληφθεί πως θα ωφεληθεί αν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση αντί να κινείται με βάση την επεκτατική πολιτική που την κατατάσει στα κράτη – ταραξίες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ιστορική, την υπογραφή της Συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης, τονίζοντας ότι το έργο «θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο των τριών χωρών μας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Σίσι: Να εργαστούμε από κοινού σε όλα τα επίπεδα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε αρχικά ότι είναι χαρά του να βρίσκεται στη φίλη ελληνική δημοκρατία.

Σημείωσε ότι είναι η Τριμερής είναι σημαντική για την ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα και για τη σύσφιξη των σχέσεων των τριών χωρών.

Έπειτα, ο Ελ-Σίσι αναφέρθηκε στην πανδημία του κοροναϊού, την οποία χαρακτήρισε ως πρωτοφανές πρόβλημα. Αμέσως μετά μίλησε για την υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση. «Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού», σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Μητσοτάκης

«Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης», συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. «Θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Για το Κυπριακό

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Κυπριακό, ο κ. Σίσι τόνισε πως «Στηρίζουμε την δίκαιη επίλυση του κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στηρίζουμε επίσης την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Συζητήσαμε επίσης και το παλαιστινιακό θέμα υπό το φως της κλιμάκωσης της διένεξης Ισραήλ – Παλαιστίνης τον περασμένο Μάιο. Τριμερής

Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Συρίας υποστηρίζοντας τις καταβαλλόμενες προσπάθειες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Είμαστε υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο. Συζητήσαμε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε: «Παρουσιάσαμε την προσέγγιση της Αιγύπτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε άνθρωπος θα αισθάνεται ασφαλής. Να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και αναμένω να σας φιλοξενήσω την 10η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments