Οικονομία

Σταϊκούρας: Ενημέρωση για την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία από το τραπεζικό σύστημα

Σταϊκούρας: Ενημέρωση για την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία από το τραπεζικό σύστημα
Σταϊκούρας: Με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ξεκίνησε η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την παροχή ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ξεκίνησε η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την παροχή ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα πιστωτικά ιδρύματα και τους φορείς της αγοράς.

Ποια πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για την αξιολόγηση της πιστωτικής επέκτασης

Παράλληλα, για την αξιολόγηση της πιστωτικής επέκτασης, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

  • 1η. Σύσταση Παρατηρητηρίου Ρευστότητας.

Σκοπός του Παρατηρητηρίου, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, είναι η παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, αυτοτελώς, καθώς και σε συνάρτηση με την πιστωτική επέκταση.

  • 2η. Συγκρότηση Συμβουλίου Ρευστότητας.

Έργο του Συμβουλίου, που συγκροτήθηκε επίσης τον Δεκέμβριο του 2020, είναι η υλοποίηση του αντικειμένου του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας.

Για τον σκοπό αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι σήμερα, 6 συνεδριάσεις, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών, με αντικείμενο συζήτησης:

  • τον προσδιορισμό των δεικτών παρακολούθησης παροχής ρευστότητας,
  • τον τρόπο παροχής, επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων,
  • τον τρόπο δημοσιοποίησης των στοιχείων,
  • καθώς και τη διατύπωση προτάσεων για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων παροχής ρευστότητας.

3η. Αποστολή επιστολών προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας, έστειλα επιστολή με την οποία ζητώ να λαμβάνω από το τραπεζικό σύστημα, σε μηνιαία βάση, στοιχεία που να απεικονίζουν τα νέα δάνεια που χορηγεί το τραπεζικό σύστημα, από ίδια κεφάλαια, σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιρουμένων δηλαδή των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και άλλων αναπτυξιακών φορέων, καθώς και συγχρηματοδοτούμενων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων.

4η. Πραγματοποίηση συναντήσεων, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, με φορείς της αγοράς και εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος.

Σκοπός των συναντήσεων είναι η δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των τραπεζικών ιδρυμάτων, ώστε να αποσαφηνιστούν τα αίτια που καθιστούν έναν αριθμό επιχειρήσεων μη επιλέξιμο για τραπεζικό δανεισμό, και να βρεθούν λύσεις προκειμένου να αυξηθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Συνεπώς, συμπερασματικά, η Κυβέρνηση έχει χορηγήσει την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, έχει δρομολογήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυσή της και έχει θεσπίσει τους κατάλληλους μηχανισμούς για την παρακολούθησή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments